0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Posztbiotikum: a bennünk termelődő életelixír

Rengeteget hallani arról, hogy a bélrendszerünkben milyen élőhelyek élnek, hogy mit szeretnek, és mit nem, illetve hogy mik a kedvenc ételeik. 

Amikor növényeket -prebiotikumokat- eszünk, közvetett módon a bélflóránkat is tápláljuk. Egészen pontosan a zöldségek és gyümölcsök vízben oldódó rostjai, rezisztens keményítőtartalma, és más fitonutriensei azok, amik lehetőséget biztosítanak, hogy a baktériumok vígan éljenek és sokasodjanak bennünk. Miközben lebontják a számunkra valójában emészthetetlen rostokat, olyan vegyületeket hoznak létre, melyek kifejezetten értékesek, és nagyon jól jönnek a testünknek.

Azokat a vegyületeket, amelyeket a baktériumok termelnek az általunk fogyasztott prebiotikumokból, posztbiotikumoknak nevezzük. A továbbiakban róluk lesz szó.

baktériumokSzupervegyületek

A rostok nem tűnnek túl hasznosnak, a testünk nincs is felkészülve arra, hogy ezeket megeméssze, a baktériumaink végzik el helyette. Ezért jó, ha van sok jótékony bacink, mert ők meg tudják emészteni az élelmeinket, közreműködésükkel végső soron hasznosul a haszontalan. És ezért jó, hogy sok zöldséget fogyasztunk, mert akkor egyre több boldog bacink lesz.

Tehát minél több barátságos baktérium tanyázik a vastagbelünkben, annál több rövid szénláncú zsírsavat képesek termelni, és az nekünk nagyon jó.

Rendet tartanak

Savasabb kémhatásúvá teszik a vastagbelet, ami megakadályozza, hogy a patogén baktériumok dőzsöljenek és rosszban sántikáljanak odabent. Hozzájárulnak a vastagbél egészségének megőrzéséhez és biztosítják a jók uralmát, elnyomva a veszélyesebb törzseket.

zöldségekEnergiát adnak

Baktériumaink a megtermelt rövidszénláncú zsírsavakkal hozzájárulnak a napi kalóriaszükségletünkhöz, mégpedig nagyjából 10%-ban. Ez azért a semminél több. Mert ugyebár korábban azt feltételezzük, hogy a rostok csak úgy átutaznak rajtunk, és nem sok hasznunk származik belőlük azon kívül, hogy gyarapítják a székletünk mennyiségét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu