0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Mézsör készítése házilag – képekben

A következőkben egy olyan mézsörreceptet szeretnék megosztani a méhésztársakkal, amelynek összetevői között leginkább maga a méz dominál, és amely otthoni körülmények között viszonylag könnyen elkészíthető.

A recept leírásában nem tárgyalom részletekbe menően a sörfőzés minden fortélyát, csak azokat az alapokat emelem ki, amelyek elengedhetetlenek a folyamat végrehajtásához. Mint jeleztem, ezt a mézsört otthon is elkészíthetjük, így a főzés helyszíne lehet a konyha, a művelet időpontját pedig célszerű úgy megválasztanunk, hogy pár órán át ne legyünk útban a család azon tagjának vagy tagjainak, akik ferde szemmel néznék, hogy már megint mit találtunk ki, és mégis, mikor fejezzük már be.

Nézzük tehát, milyen eszközökre és alapanyagokra lesz szükségünk a főzéshez. Nem lesz szükségünk költséges sörfőző berendezésekre,

mindössze néhány viszonylag olcsón beszerezhető kellék az, ami megkönnyíti a dolgunkat,

ha a recept elkészítése mellett döntünk. Az alapanyagokat és ezt a néhány eszközt pedig hobbi sörfőző webáruházakban találjuk meg a legkönnyebben.

Eszközök

  • fertőtlenítőszer
  • konyhai mérleg
  • mérőpohár
  • 1 vagy 2 darab nagyméretű lábas, tésztaszűrő
  • konyhai maghőmérő
  • keverőlapát
  • 2 darab 25-30 literes műanyag mézeskanna
  • borászati kotyogó, tömítéssel
  • fajsúlymérő
  • átfejtő pumpa, cső vagy az átfejtéshez használható
    golyóscsap, amit az erjesztőtartályra erősíthetünk
  • palackozószifon
  • cefrézőzsák
  • komlóforraló zsák
  • pohár és kanál az élesztő hidratálásához
  • csatos vagy koronazárral ellátott sörösüvegek

Alapanyagok

  • roppantott maláta
    A roppantott maláta

    500 g roppantott „honey” maláta

  • 40 g „centennial” komló
  • 3 kg vegyes virágméz
  • ásványvíz az adott mennyiség feltöltéséhez szükséges mennyiségben
  • 10 g „kveik” élesztő
  • 5 g ír moszat (opcionális)
  • kb. 100 g kristálycukor
Ezek a mennyiségek 20 liter mézsör elkészítéséhez elegendőek.

Természetesen az értékeket arányosan átszámolva, ettől eltérő mennyiségben is alkalmazható a leírás. Mivel az élesztő működése vastag habréteget eredményez majd a folyadék felszínén, minden esetben nagyobb erjesztőtartályra lesz szükségünk, mint a tényleges készülő mennyiség.

komló
A komló
Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: