A recept leírásában nem tárgyalom részletekbe menően a sörfőzés minden fortélyát, csak azokat az alapokat emelem ki, amelyek elengedhetetlenek a folyamat végrehajtásához. Mint jeleztem, ezt a mézsört otthon is elkészíthetjük, így a főzés helyszíne lehet a konyha, a művelet időpontját pedig célszerű úgy megválasztanunk, hogy pár órán át ne legyünk útban a család azon tagjának vagy tagjainak, akik ferde szemmel néznék, hogy már megint mit találtunk ki, és mégis, mikor fejezzük már be.
Nézzük tehát, milyen eszközökre és alapanyagokra lesz szükségünk a főzéshez. Nem lesz szükségünk költséges sörfőző berendezésekre,
ha a recept elkészítése mellett döntünk. Az alapanyagokat és ezt a néhány eszközt pedig hobbi sörfőző webáruházakban találjuk meg a legkönnyebben.
Eszközök
- fertőtlenítőszer
- konyhai mérleg
- mérőpohár
- 1 vagy 2 darab nagyméretű lábas, tésztaszűrő
- konyhai maghőmérő
- keverőlapát
- 2 darab 25-30 literes műanyag mézeskanna
- borászati kotyogó, tömítéssel
- fajsúlymérő
- átfejtő pumpa, cső vagy az átfejtéshez használható
golyóscsap, amit az erjesztőtartályra erősíthetünk - palackozószifon
- cefrézőzsák
- komlóforraló zsák
- pohár és kanál az élesztő hidratálásához
- csatos vagy koronazárral ellátott sörösüvegek
Alapanyagok
-
A roppantott maláta 500 g roppantott „honey” maláta
- 40 g „centennial” komló
- 3 kg vegyes virágméz
- ásványvíz az adott mennyiség feltöltéséhez szükséges mennyiségben
- 10 g „kveik” élesztő
- 5 g ír moszat (opcionális)
- kb. 100 g kristálycukor
Természetesen az értékeket arányosan átszámolva, ettől eltérő mennyiségben is alkalmazható a leírás. Mivel az élesztő működése vastag habréteget eredményez majd a folyadék felszínén, minden esetben nagyobb erjesztőtartályra lesz szükségünk, mint a tényleges készülő mennyiség.
