Fokolás
Mivel most nem egy adott alkoholfok elérése a cél, hanem csak annak érdekében ellenőrizzük az oldat fajsúlyát, hogy a későbbiekben megállapítsuk, hogy teljesen végbement-e az erjedés, csak egy gyors mérést végzünk, de akár el is hagyható ez a lépés, ha nem palackozunk túl korán, és ilyen módon kerüljük el a túlzott nyomás kialakulását, amely szétrobbanthatná az üveget.
Beoltás élesztővel
Az élesztőt finoman keverjük el 35 fokos vízben, majd nagyjából 10-15 percig áztassuk benne. Egyes leírások javasolják, hogy fokozatosan adagoljunk a vízhez az alapléből, hogy az élesztőt ne sokkolja a hirtelen környezetváltozás, amikor beleöntjük az erjesztőtartályba, viszont a kveik élesztők annyira agresszívek, hogy ezt a lépést ebben az esetben el is hagyhatjuk. A hidratált élesztőt akkor öntsük a tartályba, amikor az láthatóan elkezdett dolgozni, tehát amikor vastag hab jelenik meg a folyadék felszínén.
illetve hő-tűrésfokánál melegebb közegbe juttatni, mivel így elpusztul, és nem fog beindulni a kívánt erjedés.
Erjesztés
Ebben a fázisban nincs sok tennivalónk. Egyszerűen zárjuk le a tartályt egy kifúrt tetővel, a furatba gumitömítéssel helyezzünk egy borászati kotyogót, azt pedig töltsük fel a sörfőzési folyamat kezdetén bekevert fertőtlenítőszerrel. Ez a kotyogó fogja biztosítani a termelődő szén-dioxid távozását a tartályból, annak veszélye nélkül, hogy bármi belejuthatna a sörlébe a tartályon kívülről. Az erjesztés az általunk használt élesztővel
de ha biztosra akarunk menni, az sem baj, ha csak két hét múlva fejtjük át.