0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Mézsör készítése házilag – képekben

A következőkben egy olyan mézsörreceptet szeretnék megosztani a méhésztársakkal, amelynek összetevői között leginkább maga a méz dominál, és amely otthoni körülmények között viszonylag könnyen elkészíthető.

Az alapanyagokkal kapcsolatos néhány megjegyzés

  • A „honey” maláta – amint angol elnevezése is jelzi – extra mézes karaktereket kölcsönöz az italnak, továbbá kenyeres és kekszes illatokat és ízeket is, ezért is sorolják a kekszmaláták közé. A receptben feltüntetett mennyiség szakavatott hobbisörfőzőknek kevésnek tűnhet, de ne feledjük, hogy jelenleg kifejezetten olyan sör elkészítése a célunk, amelyben a méz a leghangsúlyosabb összetevő, és a többi alapanyag és mennyiségük is ezt a célt szolgálja.
  • A „centennial” komló jegyei citrusosak, virágosak. Ez a komlófajta a sör keserűségéhez ugyanúgy hozzá tud járulni, mint ahogy aromakomlóként is elterjedt a használata. Jelen esetben mindkét célra ezt a komlót használhatjuk.
  • A felhasznált méz lehet egyéb fajtaméz is, és a különböző mézek természetesen különböző ízt eredményeznek, első próbálkozásként mégis egy inkább semlegesebb ízvilágú mézfajtát javaslok.
  • Mint arról még szó esik,
a tisztaságnak és fertőtlenítettségnek fontos szerepe lesz a készítési folyamat során, ezért ekkora mennyiségben nem nagy kiadás, ha palackozott szénsavmentes ásványvíz felhasználása mellett döntünk.
  • Ebből válasszuk a viszonylag nem túl magas oldott össz-ásványianyag tartalmút. A palackozott vízzel kiküszöbölhetünk olyan problémákat, amelyek a vízvezetékrendszer fertőzöttségéből vagy a vízhálózat fertőtlenítéséhez használt vegyszerekből erednek abban az esetben, ha csapvizet használunk.
  • A „kveik” élesztőknek több típusa is létezik, ezek közül válasszuk a körülményekhez megfelelőt. Gondolok itt arra, hogy érdemes olyat használnunk, amelyik szobahőmérsékleten hatékonyan erjeszt, mivel ezek között az élesztők között találhatók olyanok, amelyek kifejezetten magas hőmérsékleten működnek. Megjegyzem, hogy a folyamat során saját próbálkozásomban itt elkövettem azt a hibát, hogy ezt nem tartottam szem előtt, de a problémát sikerült megoldanom egy állítható hőfokú mézmelegítő paplan segítségével. Érdekességként jegyzem meg, hogy a „kveik” szó az egyik norvég dialektusban élesztőt jelent, és ezek az élesztők valóban norvég családi sörfőzőhagyományokból maradtak fenn napjainkig.
  • Az ír moszat használata kizárólag azt a célt szolgálja, hogy leendő sörünk intenzívebben ülepedjen. Tehát ha nem zavar minket a sör szűretlensége – vagy ebben az esetben ülepedetlensége –, ezt az összetevőt nyugodtan elhagyhatjuk.
Most pedig tekintsük át lépésről lépésre a főzési és az erjesztési folyamatot.

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: