0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Mézsör készítése házilag – képekben

A következőkben egy olyan mézsörreceptet szeretnék megosztani a méhésztársakkal, amelynek összetevői között leginkább maga a méz dominál, és amely otthoni körülmények között viszonylag könnyen elkészíthető.

Fertőtlenítés

Első lépésünk minden esetben a fertőtlenítés kell, hogy legyen. Célunk az, hogy

minél kevesebb olyan organizmus juthasson bele az alaplébe az alkalmazott eszközökről, amelyek tönkretehetik sörünket.

A világhálón találhatunk sav- vagy aktív oxigén alapú fertőtlenítőszereket, amelyekkel el kell öblíteni minden olyan előzőleg megtisztított eszközt, amely érintkezik a sörlével. Ennél a lépésnél mindenképpen kövessük a vásárolt szer használati utasítását!

Cefrézés

A cefrézés során a malátát egy órán keresztül tartsuk 67 Celsius-fokon meleg vízben. Ehhez először egy edényben melegítsünk annyi vizet, hogy az majd bőségesen képes legyen ellepni a malátát.

A maláta hozzáadása előtt a vizet

cefrézőzsák
A már cefrézett maláta kiemelése a fazékból, cefrézőzsák segítségével
5-10 fokkal melegebbre hevítsük, mert a maláta hozzáadásakor úgyis visszahűl kissé.

Megjegyzem, hogy az ekkor alkalmazott eszközök és alapanyagok fertőtlenítetlenek is lehetnek, hiszen később az egész sörlevet fel fogjuk forralni, vagyis fertőtlenítjük. A lépés lényege, hogy a malátában található keményítők erjeszthető cukrokká alakuljanak, bár ebben a receptben az erjedéshez szükséges cukrok legnagyobb részét a méz cukrai adják, a maláta pedig inkább az illat- és ízhatásokhoz járul hozzá. Javaslom cefrézőzsák használatát, így megkíméljük magunkat egy bonyodalmas szűrési folyamattól, és csak annyi dolgunk lesz, hogy a cefrézés végeztével kiemeljük a zsákot a fazékból.

Máslás

máslás
A máslás

Máslásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor meleg vízzel átmossuk a már cefrézett és az alapléből eltávolított malátát, annak érdekében, hogy minden, a sörfőzés szempontjából értékes anyagot kinyerjünk belőle. Ehhez a cefrézés után a zsákostól eltávolított malátát helyezzük egy tésztaszűrőbe, és öntsünk rá előre felmelegített vizet. Ezt célszerű egy újabb, még nagyobb fazékban végeznünk, amelyben aztán összeöntjük a cefrézésből és a máslásból nyert levet. Ekkora malátamennyiség esetén

a másláshoz elég néhány liter víz.

Figyeljük a felhasznált víz színét, amint átfolyik a szűrőn, és ha már nem színezi tovább a maláta, végeztünk a feladattal.

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: