Megakadályozhatja a tápanyagok felszívódását
A kávéban lévő növényi vegyületek egyike, a csersav gátat szabhat bizonyos tápanyagok felszívódásának. Ez azt jelenti, hogy például a szervezetbe bevitt vas és kalcium kisebb hatásfokkal hasznosul. Így aztán hosszú távon akár hiánybetegségek is felléphetnek az említett ásványi anyagokból.
Testsúlygyarapodás
A bevitt koffein hatására szervezetünk kortizolt termel. Ez leginkább stressz hormonként ismert, és alapvetően pozitív hatást fejt ki szervezetünkre, mivel szerepet játszik például abban, hogy a veszélyekre szervezetünk kellő energiával rendelkezve tudjon reagálni. Ám az már korántsem előnyös, ha kortizolszintünk tartósan túl magas értéket mutat. Ennek hatására ugyanis
Vércukorszint-ingadozás
A koffein befolyást gyakorol a sejtek inzulinérzékenységére és a szénhidrát anyagcserére is. Ha éhgyomorra fogyasztunk kávét, vércukorszintünk egy pillanat alatt az egekbe repül, majd nem sokkal később le is zuhan. Ennek eredményeként pedig fáradttá, ingerlékennyé válhatunk. Ördögi kör, hiszen ennek megoldásaként sokan újabb adag kávéért nyúlnak, hogy élénkítsék magukat.
Dehidratáltság
A koffein diuretikus, azaz vizelethajtó hatását valószínűleg már mindenki tapasztalta. Emiatt ha a reggelt éhgyomros kávéval indítjuk, növeljük a dehidratáció kockázatát, főképp, ha a nap folyamán sem gondoskodunk a kellő folyadékbevitelről.
Természetesen nem kell kiiktatnunk a reggeli kávét, viszont mindig előzze meg egy tápanyag-dús reggeli elfogyasztása. Arra is figyeljünk, hogy