0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Apimondia egypercesek

A Méhészet korábbi lapszámaiban remek beszámolókat olvashattunk a legutóbbi, chilei Apimondia Kongresszusról Sanches Szilvia „tollából”. Sőt, szép képes beszámolóval is szolgált az Apiexpóról.

Most néhány „egypercessel” búcsúzunk az Apimondiától – a kiállítás forgatagában szólítottunk meg méhészeket.

méh méhészet mézet
Illusztráció – Fotó: Medgyesi Milán

Bjorn Anderson (Dánia)

Bjorn AndersonMéhészeti eszközök gyártásával és kereskedelmével foglalkozó céget vezetek. Csökkent a forgalmunk, hiszen bajban vannak a termelők Európa- és világszerte. Egyértelműen látom, nyilván az eladásainkból, hogy csökken a méhészkedési kedv, kevés az új méhtartó, de nő azoknak a méhészeknek a száma, akik a mézük kiszerelése, közvetlen értékesítése céljából vásárolnak gépeket, eszközöket. Régen, nyilván kicsit sarkítva, de csak pergetőket adtunk el, manapság pedig csak mézletöltő gépeket.

Dániában mintegy 5000 tonna méz fogy el, ebből 2000 tonnát a dán méhészek értékesítenek, 3000 tonna mézet pedig a boltokból vásárolnak az emberek, ezek importmézek.

A hazai mézet nagyjából 1500 hobbiméhész és néhány profi méhész termeli meg. Tény és végtelenül szomorú, hogy az elmúlt 5 évben a profik fele abbahagyta.

Tacsung Jao (Kína)

Tacsung Jao kínai méhészek is bajbanMézkereskedő vagyok. De nem az a fajta, mint amire gondol. Én csak természetes mézet forgalmazok, pontosabban: forgalmaznék – nagyon nehéz a dolgom, hiszen én méhésztől veszem a mézet, és nem manipulálom. Így nyilván magasabbak az áraim is, mint azoké a hatalmas kínai exportcégeké, amelyek köztudottan manipulálják a mézet. Nehéz nekem erről a helyzetről kínaiként beszélni, de muszáj. 2023 első félévében Kínából méznek nevezett termékből a következő mennyiséget exportáltuk: Lengyelországba 8000 tonna, Portugáliába 5300 tonna, Spanyolországba 4000 tonna, az Egyesült Királyságba 22 300 tonna.

Higgye el, a jelentős mennyiségű export ellenére a kínai méhészek bajban vannak, nem veszik tőlük a mézet, vagy ha igen, nagyon nyomott áron. Szomorú és képtelen a helyzet…
Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: