Pedig a német vállalat történelmileg az utóbbi, currywurst néven ismert gyorséttermi ételből gyártott többet – és a 2021-es betiltás után nemrég újra bevezette központi étkezdéjében.
A currywurstot állítólag 1949-ben egy Herta Heuwer nevű berlini kolbászbolt tulajdonosa alkotta meg, aki állítólag a Berlinben állomásozó brit katonáktól szerezte be a varázslatos ketchup és currypor keveréket. Majd 1951-ben szabadalmaztatta különleges Chillup szószát, amelynek pontos receptje a mai napig rejtély, mivel 1999-ben, 86 éves korában bekövetkezett halála előtt minden írásos feljegyzést megsemmisített.
2003-ban emléktáblát avattak Heuwer emlékére a Kantstraße és a Kaiser-Friedrich-Straße sarkán, ahol az eredeti kioszkja volt. A felirat így szól: Az ő ötlete hagyomány és örök öröm”. Kulturális öröksége ellenére az elmúlt évek nem voltak kegyesek a currywursthoz, a közvélemény és a kormányzati politika is szemléletváltást mutat az utcai ételekkel szemben. Az Apetito, egy német közétkeztetési szolgáltató 2022-es felmérése szerint már nem a munkahelyi büfékben felszolgált legnépszerűbb étel, letaszította a trónról a spagetti bolognese és a vegetáriánus pestós tészta.
Nem segíti a kolbász imázsát az sem, hogy 2018-ban bezárt a hivatalos berlini Currywurst Múzeum, amely először 2009-ben, az étel megalkotásának 60. évfordulóján nyílt meg a következő szlogennel: A currywurst több mint egy kolbász – ez az egyik német életérzés. A legnagyobb csapás talán 2021 augusztusában érte, amikor a Volkswagen bejelentette, hogy betiltja a hagyományosan sertéshúsból készült termékét a fő wolfsburgi gyárban, és vegetáriánus változattal helyettesíti azt. Ez a lépés beleilleszkedett a nemzeti húsfogyasztás csökkentésére irányuló nagyobb kormányzati stratégiába, amelyet az éghajlatváltozással, a növekvő költségekkel és az állatjóléttel kapcsolatos aggodalmak gerjesztettek.
Viszont hamarosan kiderült, hogy mindez sok hűhó semmiért, mert a tilalom a wolfsburgi gyáron belül csak egy étkezdét érintett, amit azóta a dolgozók körében végzett felmérés után vissza is vontak.
Bár lehet, hogy már nem ez a németek kedvenc gyorséttermi étele, a currywurst még mindig a német konyha egyik ikonja. A YouGov 2022-es felmérése szerint a megkérdezettek 45%-a inkább döner kebabot szeretne. Ennek ellenére nem elhanyagolható a mennyiségben készítik még ma is, hiszen becslések szerint a currywurst-ből évente 800 millió adagot fogyasztanak – ebből csak Berlinben 70 milliót.