0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Már a méhészek is benyújthatják kérelmüket

Több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, megjelent ugyanis az ágazat Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása - közölte Nagy István agrárminiszter.

A források tovább segíthetik a méhészek munkáját és a méztermelést.

A támogatási kérelmeket első körben május 6-ig lehet benyújtani.
Illusztráció

 

A tárcavezető ismertette, hogy a támogatási jogcímek, a forráskeretek, valamint a jogosultság feltételei és a kötelezettségek a korábbi Magyar Méhészeti Nemzeti Program eddig jól működő intézkedéseinek folytatását jelentik. A 2024-2027. évi végrehajtási időszakban a program európai uniós és a hazai társfinanszírozás mellett 14 támogatási területet tartalmaz, összesen évi 3,118 milliárd forint keretösszeggel.

A források méhészeti tudásátadásra, technikai segítségnyújtásra, a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztésére, és a méhészeti marketingre is fordíthatók. Az egyes  jogcímek, eszközök körét és a támogatási jogcímek forráskeretét, valamint a jogosultság feltételeit és kötelezettségeit részletesen tartalmazza a jogszabály

– tette hozzá.

Nagy István kitért arra is, hogy a méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás keretében hazai, illetve nemzetközi szakmai rendezvények szervezése és azokon való részvétel, szakmai tanulmányutak, méhészeti képzések, ismeretterjesztés, a szakmai szervezetek, valamint a szaktanácsadók tevékenysége, illetve a méhegészségügyi és környezetterhelési vizsgálatok is részesülhetnek támogatásban. A források emellett felhasználhatók még a méhészeti marketing területen a piaci termékek ellenőrzésére, kommunikációs, promóciós tevékenységekre, valamint azok országos koordinálására.

Lehetőség nyílik a versenyképesség fejlesztése terén a méhészeti szervezetek eszközbeszerzésére, a méhészeti tevékenység folytatásához és a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök vásárlására, a méhkártevők és kórokozók elleni védekezésre, illetve az ellenőrzött tenyészanyag beszerzésére is

– sorolta a miniszter.

Tájékoztatása szerint a méhészek támogatási kérelmeiket legkorábban március 31-én, vasárnap tudják benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, elektronikus úton, támogatási célonként külön-külön, a MÁK honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően.

Ez is érdekelheti:

Mézes élet ütőfákkal

Technológia a méhcsalád életének szakaszai alapján – Tavasz

Forrás: AM közlemény

Magazin ajánló: