Egy új tanulmány szerint nincs egyetlen optimális étrend a hosszú élethez, de számos általános étkezési minta képes befolyásolni a várható élettartamunkat. A Jama Internal Medicine szaklapban megjelent új tanulmány célja az volt, hogy bármilyen kapcsolatot találjanak az amerikaiak étrendi irányelvek és a betegség miatti korai halálozás között.
A tanulmány négy egészséges táplálkozási irányvonalat elemzett, amelyek mindegyike a teljes kiőrlésű gabonákra, gyümölcsökre, zöldségekre és hüvelyesekre helyezi a hangsúlyt. Ilyen a mediterrán étrend, a kiegyensúlyozott növényi alapú étrend, az amerikaiaknak szóló étrendi irányelveken alapuló hagyományos egészséges étrend, valamint az ún. alternatív egészséges táplálkozási index.
Dr. Frank Hu a kutatást vezető professzora szerint az egészséges étkezési stílusokban nagy rugalmasság van, az egyéni preferenciákhoz könnyen alakíthatók, amennyiben betartják a fent említett stílusok bármelyikének alapjait. Ez azt jelenti, hogy a stílusok közötti átjárhatóság megengedett, sőt akár változatossá is teszi az étkezési szokásainkat.
A kutatás összesen 75 000 nő és 44 000 férfi étkezési szokásait követték nyomon 36 éven keresztül. A résztvevők négyévente töltöttek ki egy kérdőívet, amely azt vizsgálta, hogy milyen gondosan követik az egyes étkezési stílusokat.
De lássuk, hogy mik is ezek az egészséges táplálkozási irányelvek:
A mediterrán étrendben fontos a minőségi alapanyagok forrásának fontossága és a tápanyagdús teljes értékű élelmiszerek, gabonafélék, sovány fehérjéknek a fogyasztása.
Az egészséges növényi alapú étrend a mediterránhoz hasonló abban, hogy többnyire növényi alapú étel fogyasztására összpontosít, de követői állati eredetű termékeket nem fogyasztanak.
Az amerikaiaknak szóló étrendi irányelveken alapuló hagyományos egészséges étrend lényegében egy mérőszám, amelyet az USDA és a HHS ajánlásaiknak megfelelő étrend minőségére dolgozott ki, előnyben részesíti a növényi alapú élelmiszereket, valamint a sovány állati fehérjéket és tejtermékeket.
Az alternatív egészséges táplálkozási index a Harvard kutatói által e tanulmányhoz kifejlesztett, és az élelmiszereket az alapján rangsorolja, hogy mennyire hatékonyak egyes krónikus betegségek megelőzésében.