0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Az 5 legjobb alacsony cukortartalmú gyümölcs

Ha a zamatosság és a frissesség mellett a cukortartalom is szempont, válassza az alábbi 5 gyümölcsöt!

A tavasz érkeztével egyre több szezonális gyümölcs közül válogathatunk, már nem is kell sokat várni, hogy kedvünkre csemegézhessünk az üzletek, piacok szamóca-, barack-, dinnye- és málnaválasztékából. Azzal pedig mindenki tisztában van, hogy a vitamindús finomságok milyen jót tesznek egészségünknek, melyet

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is alátámaszt: a szervezet naponta minimum 15 dkg friss gyümölcs fogyasztását javasolja.
gyümölcssaláta

Ugyanakkor a gyümölcsfogyasztás sem fekete-fehér, hiszen általa is cukrot viszünk be. Bár rosttartalmuknak hála a gyümölcsök jóval kisebb kilengést okoznak vércukorszintünkben, mint a hozzáadott cukor, mégis érdemes vigyázni, nehogy túlzásba vigyük őket. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanis arra figyelmeztet,

ha meg szeretnénk őrizni egészségünket, napi energiabevitelünk maximum 10%-át tehetik ki cukrok.

Ez nagyjából napi 50 grammot jelent, melyet a magyar lakosság a 2019-es ENSZ adatok szerint 5 grammal túl is lép. A túlzott cukorbevitel pedig olyan betegségek kiváltó oka lehet, mint a diabétesz, az elhízás, vagy akár a szív-és érrendszeri problémák.

Emiatt elengedhetetlen, hogy az alacsony cukortartalmú élelmiszereket részesítsük előnyben. Az EatingWell dietetikusának listája alapján segítségképp megosztjuk azt az 5 gyümölcsöt, melyek a legkevesebb cukrot tartalmazzák.

Málna

5 g cukor/100 g gyümölcs

Nem csak cukor, de energiatartalma is alacsony, így diétába is jól beilleszthető. Ráadásul 100 grammja 8 gramm rostot is tartalmaz, ezzel a málna az egyik legmagasabb rosttartalmú, ám alacsony cukortartalmú finomság.

Töltse fel vele fagyasztóját, hogy mindig kéznél legyen smoothiekhoz, zabkásához vagy akár chia pudinghoz!

málna

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló: