0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 5.

6 fűszer, hogy egy csipetnyivel egészségesebbé tehessük ételeinket

A fűszerpolc a házipatikánk: amikor fűszereket használunk, nemcsak ízesítünk, hanem gyógyhatásokkal is gazdagíthatjuk ételeinket.

Szegfűszeg

A legmagasabb antioxidáns-tartalommal bíró fűszer. Ez pedig azért előnyös, mert az antioxidánsokban gazdag étrend védelmezi az érrendszert: csökkenti az artériák merevségét – ebből kifolyólag a vérnyomást is -, kivédi a vérrögök keletkezését, megakadályozza, hogy az oxidálódott zsírok kárt tegyenek az agyban és a hajszálerekben. Emellett az emésztésre is jó hatást gyakorol.

Kurkuma

Támogatja az emésztési folyamatok lezajlását, fertőtleníti az emésztőrendszert, gátolja az erjedési folyamatok létrejöttét. Emellett serkenti a szövetek regenerálódását. Tisztítja a májat, mely működőképességét fokozza.

A fűszerek közül a kurkuma rendelkezik a legerősebb gyulladásgátló-hatással.

Hosszabb ideig, rendszeresen fogyasztva képes csökkenteni a gyulladásos markereket. Eredményesen kezeli a reumatikus és a kopásos ízületi gyulladást. Serkenti a vérképzést, fokozza a vérkeringést, valamint gátolja a vérrögök kialakulását. Már napi egy teáskanálnyi kurkumapor segíthet megelőzni a rákos sejtek kialakulását, és akadályozhatja a tumorok növekedését, terjedését.

A rákos sejtek azért különösen veszélyesek, mert ki tudják cselezni a sejthalált -vagyis az apoptózist-, hogy aztán korlátlanul sokasodjanak. A kurkuma viszont  visszakapcsolhatja ezek sejthalál funkcióját. Sőt, olyan enzimeket is aktiválhat, amelyek tönkreteszik a ráksejtek fehérjéit.

Fekete bors

A fekete borsban található piperin nevű vegyület fokozza a gyógynövények hatását azáltal, hogy megnöveli a szervezetben töltött idejüket. Serkenti az emésztőnedvek termelését, könnyebbé teszi a nehéz ételek megemésztését. Megmelengeti a májat, amivel stimulálja a méregtelenítést. Megelőzi vagy megszünteti a puffadást, kihajtja a szeleket, és gátolja a béltartalom erjedését, pangását.

A fűszerek ízek széles választékát kínálják, a csípőstől a balzsamosig, a füstöstől a citrusosig. Amellett, hogy segítenek kiemelni az ételek természetes ízeit, még egészségünkre is jó hatással lehetnek.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: