– Ahogy már mondtam, családi gazdaság vagyunk. Ez nem csak egy név, valóban mind az öten részt veszünk a munkálatokban. Teljes munkaidőben jelenleg a kisebbik fiam, feleségem és jómagam vagyunk. A nagyobbik fiam munka mellett segít, lányom pedig kisfia nevelése mellett foglalkozik a gazdasággal. Saját magunk állítjuk elő a tejet. Húsz magyartarka fejős tehén van a gazdaságunkban, melyek egész évben gondoskodnak a szükséges tejmennyiségről. Az állatok mellé egész napos odafigyelés szükséges.
– Nagyon sokféle terméket állítunk elő. Kezdem a sajtokkal. Készítünk grillezhető natúr és fűszeres Paneer nevezetű sajtokat, amelyek snidlinges-fokhagymás, magyaros, színes borsos, bazsalikomos, lila hagymás, füstölt, kapros-fokhagymás, medvehagyma idényben pedig medvehagymás ízben készülnek. Ezekből a legnépszerűbb a snidlinges-fokhagymás. Ezek mellett pincében érlelt, parenyica, valamint egy házi trappista jellegű sajtot is készítünk. Az érlelt sajtjaink félkemény, illetve kemény állagúak. A jó sajt titka? Elsősorban a jó alapanyag, megfelelő készítés és az odafigyelés. Nagyon sokféle sajtot kóstoltunk már, de pontosan szerintem nem megmondható, milyen a jó sajt, mert nagyon sokféle jó van.
Füstölt áru készítésével is foglalkozik a gazdaságunk, ezek a következők: csípős és csemege kolbász, téliszalámi, csípős, illetve csemege paprikás szalámi, császár-, valamint angol szalonna, sonka, hurka, sütőkolbász. Ezekből a termékekből készítünk paraszt-, illetve hidegtálakat is. És természetesen a szőlőt sem hagyjuk veszendőbe menni, a termést feldolgozzuk, bor készül belőle. Fajtáink között megtalálható a Kékfrankos vörös és rozé, az Ottonel muskotály, az Olaszrizling, a Rajnai Rizling és az egyre népszerűbb Syrah.

A családfő a piaci helyzettel kapcsolatosan úgy véli, hogy az jelenleg közepesnek mondható. Egyik évben jobban keresik termékeiket, új vásárlók is érkeznek, míg van olyan esztendő, amikor nagy részben csak a visszajáró vevők fordulnak meg náluk.
– Természetesen a házi termékeknek mindig van értéke, szerencsére megbecsülnek minket a vásárlóink a nehéz időszakokban is.
A vásárlók – ismételten – egyre inkább költenek ezekre. Nagyon fontosnak tartjuk a megbízhatóságot és a vásárlók igényeit. Mindig próbáljuk az igények szerint készíteni a termékeket. Mi egy nagyon rugalmas gazdaság vagyunk, nyitvatartási idő nélkül működünk. Így akár este nyolckor és reggel hétkor is meg tud minket látogatni a vásárló telefonos egyeztetés után. Talán ezért is kedvelnek minket olyan sokan.
A gazdaság működtetésének úgy van értelme, ha azt folyamatosan fejlesztik, vallják a család tagjai.
– Természetesen mindig van olyan terület, ami fejlesztést kíván. A jövőben szeretnénk kialakítani egy helyet vendégek fogadására, borvacsorák, valamint sajt- és füstöltáru-kóstolók megrendezésére. Illetve mindig figyeljük, milyen pályázatok vannak, és azok alapján tudunk dönteni a következő fejlesztésekről – tette hozzá Szegi Károly.
Ez is érdekelheti: