0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 11.

Minőségiből jót és finomat

Úgy gondoljuk, és tapasztaltuk is az évek alatt, ha megfelelő, minőségi alapanyagokból készítünk termékeket, akkor azok csak jók és finomak lehetnek. Ezért aztán így tesszük a dolgunkat – fogalmazta meg mottóját Szegi Károly.

– Ahogy már mondtam, családi gazdaság vagyunk. Ez nem csak egy név, valóban mind az öten részt veszünk a munkálatokban. Teljes munkaidőben jelenleg a kisebbik fiam, feleségem és jómagam vagyunk. A nagyobbik fiam munka mellett segít, lányom pedig kisfia nevelése mellett foglalkozik a gazdasággal. Saját magunk állítjuk elő a tejet. Húsz magyartarka fejős tehén van a gazdaságunkban, melyek egész évben gondoskodnak a szükséges tejmennyiségről. Az állatok mellé egész napos odafigyelés szükséges.

A Szegi Családi Gazdaság egyik fő terméke a sajt, de a repertoárban más élelmiszerek is szép számmal szerepelnek.

– Nagyon sokféle terméket állítunk elő. Kezdem a sajtokkal. Készítünk grillezhető natúr és fűszeres Paneer nevezetű sajtokat, amelyek snidlinges-fokhagymás, magyaros, színes borsos, bazsalikomos, lila hagymás, füstölt, kapros-fokhagymás, medvehagyma idényben pedig medvehagymás ízben készülnek. Ezekből a legnépszerűbb a snidlinges-fokhagymás. Ezek mellett pincében érlelt, parenyica, valamint egy házi trappista jellegű sajtot is készítünk. Az érlelt sajtjaink félkemény, illetve kemény állagúak. A jó sajt titka? Elsősorban a jó alapanyag, megfelelő készítés és az odafigyelés. Nagyon sokféle sajtot kóstoltunk már, de pontosan szerintem nem megmondható, milyen a jó sajt, mert nagyon sokféle jó van.

Mindenki a saját ízlése szerint választja ki magának azt, ami a számára a legízletesebb, legkedveltebb.

Füstölt áru készítésével is foglalkozik a gazdaságunk, ezek a következők: csípős és csemege kolbász, téliszalámi, csípős, illetve csemege paprikás szalámi, császár-, valamint angol szalonna, sonka, hurka, sütőkolbász. Ezekből a termékekből készítünk paraszt-, illetve hidegtálakat is. És természetesen a szőlőt sem hagyjuk veszendőbe menni, a termést feldolgozzuk, bor készül belőle. Fajtáink között megtalálható a Kékfrankos vörös és rozé, az Ottonel muskotály, az Olaszrizling, a Rajnai Rizling és az egyre népszerűbb Syrah.

Füstölt áru készítésével is foglalkoznak

A családfő a piaci helyzettel kapcsolatosan úgy véli, hogy az jelenleg közepesnek mondható. Egyik évben jobban keresik termékeiket, új vásárlók is érkeznek, míg van olyan esztendő, amikor nagy részben csak a visszajáró vevők fordulnak meg náluk.

– Természetesen a házi termékeknek mindig van értéke, szerencsére megbecsülnek minket a vásárlóink a nehéz időszakokban is.

Úgy látom és tapasztalom, még mindig előnyben vannak a házi készítésű élelmiszerféleségek.

A vásárlók – ismételten – egyre inkább költenek ezekre. Nagyon fontosnak tartjuk a megbízhatóságot és a vásárlók igényeit. Mindig próbáljuk az igények szerint készíteni a termékeket. Mi egy nagyon rugalmas gazdaság vagyunk, nyitvatartási idő nélkül működünk. Így akár este nyolckor és reggel hétkor is meg tud minket látogatni a vásárló telefonos egyeztetés után. Talán ezért is kedvelnek minket olyan sokan.

A gazdaság működtetésének úgy van értelme, ha azt folyamatosan fejlesztik, vallják a család tagjai.

– Természetesen mindig van olyan terület, ami fejlesztést kíván. A jövőben szeretnénk kialakítani egy helyet vendégek fogadására, borvacsorák, valamint sajt- és füstöltáru-kóstolók megrendezésére. Illetve mindig figyeljük, milyen pályázatok vannak, és azok alapján tudunk dönteni a következő fejlesztésekről – tette hozzá Szegi Károly.

Ez is érdekelheti:

Természetesen és egészségesen

Város, ember, erdő – merre van a közös jövő?

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: