A K-vitamin egészségünkre gyakorolt hatásai kulcsfontosságúak: szerepet játszik a véralvadásban, támogatja a csontokat, a sejtnövekedést, sőt, még szívünk szempontjából is létfontosságú elemről van szó.

A K-vitamin természetes módon kétféleképpen fordul elő. K1-vitamin, mely véralvadásban betöltött szerepe miatt nélkülözhetetlen, legfőképp zöld leveles zöldségekben lelhető fel. Ezzel szemben K2-vitaminnal állati eredetű vagy fermentált élelmiszerek fogyasztása révén ajándékozhatjuk meg szervezetünket. Utóbbi felel a csontképzésért, csontjaink egészségéért, nem hiába szokták K-vitaminban gazdag tejtermékek fogyasztását is hangsúlyozni.
Általánosságban elmondható, hogy míg gyermekkorban napi 15-50 mikrogramm, addig fiatal felnőttkortól kezdve napi 60-80 mikrogramm K-vitamin bevitele ajánlott.
Az alábbiakban az Eating Well dietetikusának listája alapján osztjuk meg azt a 10 növényi alapú élelmiszert, mely fogyasztásával leghatékonyabban teljesíthetjük K-vitaminbevitelünket.
Mángold

A mángold – zöld leveles zöldség lévén – igazi szuperélelmiszer.
Készíthetünk mángoldból főzeléket, burgonyával egytálételt, akár tojásrántottát is feldobhatunk vele.
Spárga

Nyakunkon a spárgaszezon, mely szezonális csemege fogyasztása egyet jelent K-vitaminbevitelünk növelésével is. A tavaszi kedvenc ugyanis bőven tartalmaz az értékes vitaminból: 100 grammjában nagyjából 41 mikrogramm K-vitamin található meg.






