0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 4.

Ez a zöldség még a sportteljesítményt is fokozhatja

A mángold zöld leveles zöldség lévén igazi „szuperélelmiszer”. Nem is gondolnánk, milyen sok módon támogatja szervezetünk egészséges működését.

Számos értékes tápanyagot tartalmaz, úgy mint vitaminokat, fitokemikáliákat, vagyis hasznos növényi biovegyületeket, antioxidánsokat.

Élénk színe és kellemes ízvilága igazán sokoldalú felhasználást biztosít neki a konyhában: adhatjuk salátához vagy akár rakott finomságokhoz is.

A benne rejlő tápanyagokkal pedig, nem is gondolnánk, milyen sok módon támogatja szervezetünk egészséges működését. A továbbiakban néhány nyomós okot mutatunk be arra, miért is fogyasszunk mángoldot, a Health dietetikusának ajánlása alapján.

Csökkentheti a vérnyomást

Kutatások bizonyították, hogy a szervezet alacsony magnézium-, kalcium- és káliumszintje magas vérnyomást eredményezhet.

Habár a mángold nem helyettesítheti a gyógyszeres kezelést, tartalmazza mindhárom említett ásványi anyagot, így aztán hozzájárulhat a kedvezőbb vérnyomásszint értékekhez.

Megelőzhető vele a csontritkulás

A kor előrehaladtával egyre növekszik a csontritkulás kockázata. Ez csökkenthető a megfelelő K-vitamin és kalcium pótlással, melyre kiváló megoldás lehet a zöld leveles zöldségek fogyasztása.

A mángold bőven tartalmaz K-vitamint, ez pedig javítja a kalciumfelszívódást, mely folyamat segít megőrizni a csontok sűrűségét, elkerülve ezzel a csontritkulást.

A legújabb ajánlások alapján a K-vitamin napi ajánlott beviteli értéke testsúlykilogrammonként egy mikrogramm. Egy nagyobb adag mángold elfogyasztásával 300 mikrogramm K-vitaminhoz juttatjuk szervezetünket, ezzel támogatva csontjaink egészségét.

Segíthet a cukorbetegségben szenvedőknek

A mángold nagy mennyiségben tartalmazza az úgynevezett alfa-liponsavat, melyre az ALA rövidítéssel is gyakran hivatkoznak. Ez az antioxidáns pedig javíthatja a sejtek inzulinérzékenységét valamint csökkentheti a vércukorszintet, ám ezzel kapcsolatban a tudósok még nem jutottak egyértelmű megállapításra, további kutatásokra van szükség a témában.

Az ALA megtalálható táplálékkiegészítőként a boltok polcain is, de ha természetes úton szeretnénk bevinni, a mángold remek választás erre is.

Javíthatja a sportteljesítményt

Friss kutatások igazolták, hogy a megfelelő nitrátbevitel segítheti az izommunka optimalizálását. A nitrátok ugyanis javíthatják a szervezet oxigénellátását, mégpedig értágító, keringésfokozó hatásának köszönhetően.

A zöld leveles zöldségek a legmagasabb nitrát-koncentrációjú élelmiszerekhez tartoznak, és a mángold közülük is kiemelkedik, ugyanis jóval nagyobb mennyiségben tartalmazza, mint például a spenót vagy a fejes saláta.

Érdemes a sportolóknak beépíteniük ezt a „szuperélelmiszert” is az étrendjükbe, hogy ily módon támogassák szív-és érrendszerük működését, fokozzák a teljesítményüket.

Forrás: health.com

Magazin ajánló: