Számos értékes tápanyagot tartalmaz, úgy mint vitaminokat, fitokemikáliákat, vagyis hasznos növényi biovegyületeket, antioxidánsokat.
A benne rejlő tápanyagokkal pedig, nem is gondolnánk, milyen sok módon támogatja szervezetünk egészséges működését. A továbbiakban néhány nyomós okot mutatunk be arra, miért is fogyasszunk mángoldot, a Health dietetikusának ajánlása alapján.
Csökkentheti a vérnyomást
Habár a mángold nem helyettesítheti a gyógyszeres kezelést, tartalmazza mindhárom említett ásványi anyagot, így aztán hozzájárulhat a kedvezőbb vérnyomásszint értékekhez.
Megelőzhető vele a csontritkulás
A kor előrehaladtával egyre növekszik a csontritkulás kockázata. Ez csökkenthető a megfelelő K-vitamin és kalcium pótlással, melyre kiváló megoldás lehet a zöld leveles zöldségek fogyasztása.
A legújabb ajánlások alapján a K-vitamin napi ajánlott beviteli értéke testsúlykilogrammonként egy mikrogramm. Egy nagyobb adag mángold elfogyasztásával 300 mikrogramm K-vitaminhoz juttatjuk szervezetünket, ezzel támogatva csontjaink egészségét.
Segíthet a cukorbetegségben szenvedőknek
A mángold nagy mennyiségben tartalmazza az úgynevezett alfa-liponsavat, melyre az ALA rövidítéssel is gyakran hivatkoznak. Ez az antioxidáns pedig javíthatja a sejtek inzulinérzékenységét valamint csökkentheti a vércukorszintet, ám ezzel kapcsolatban a tudósok még nem jutottak egyértelmű megállapításra, további kutatásokra van szükség a témában.
Javíthatja a sportteljesítményt
Friss kutatások igazolták, hogy a megfelelő nitrátbevitel segítheti az izommunka optimalizálását. A nitrátok ugyanis javíthatják a szervezet oxigénellátását, mégpedig értágító, keringésfokozó hatásának köszönhetően.
Érdemes a sportolóknak beépíteniük ezt a „szuperélelmiszert” is az étrendjükbe, hogy ily módon támogassák szív-és érrendszerük működését, fokozzák a teljesítményüket.