0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Ezeket egye most: 4 szezonális élelmiszer, hogy csökkenthesse a gyulladást

A szervezet gyulladásos folyamatainak mérséklése egész évben feladatunk, nem beszélve a környezetvédelemről. Ezzel a 4 élelmiszerrel egyszerre kedvez egészségének és a bolygónak is!

 Spenót

spenót

A spenótszezon korán kezdődik és viszonylag sokáig ki is tart, ám a legfrissebb leveleket április és május között szedhetjük kertünkből vagy kosarunkba.

Zöld leveles zöldség lévén számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például magnéziumot, B-vitamint, folsavat. Sőt, rostokban is gazdag, így emésztőrendszerünk jótékony baktériumai is meghálálják fogyasztását.

Spenótot akár minden nap érdemes ennünk!

Cékla

céklalé

Legtöbbek tányérjára csak savanyúságként kerül, pedig érdemes lenne változatosabb formáiban is elkészíteni, gyakran fogyasztani.

A cékla szezonja májusban kezdődik, magas rost-, folsav-, mangán-, vastartalmának köszönhetően joggal szerepel a listán.

Ezek ugyanis mind hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, a céklában lévő antioxidánsok pedig szintén segítenek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat. Ezek egyike, mely a gyökérzöldség csodálatos színét is kölcsönzi, a bétalain vegyület. Sütve köretként, főzve salátára kockázva, pürésítve is érdemes megkóstolni a vitamindús finomságot.

Ha helyből szerzi be az említett élelmiszereket, olyan változatos, vitamindús finomságokat készíthet belőlük, melyek fogyasztását nem sínyli meg se testsúlya, se környezetünk!
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/shefinds.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.