A szervezet gyulladásos folyamatainak mérséklése egész évben feladatunk, nem beszélve a környezetvédelemről. Ezzel a 4 élelmiszerrel egyszerre kedvez egészségének és a bolygónak is!
Spenót

A spenótszezon korán kezdődik és viszonylag sokáig ki is tart, ám a legfrissebb leveleket április és május között szedhetjük kertünkből vagy kosarunkba.
Zöld leveles zöldség lévén számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például magnéziumot, B-vitamint, folsavat. Sőt, rostokban is gazdag, így emésztőrendszerünk jótékony baktériumai is meghálálják fogyasztását.
Spenótot akár minden nap érdemes ennünk!
Cékla

Legtöbbek tányérjára csak savanyúságként kerül, pedig érdemes lenne változatosabb formáiban is elkészíteni, gyakran fogyasztani.
A cékla szezonja májusban kezdődik, magas rost-, folsav-, mangán-, vastartalmának köszönhetően joggal szerepel a listán.
Ezek ugyanis mind hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, a céklában lévő antioxidánsok pedig szintén segítenek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat. Ezek egyike, mely a gyökérzöldség csodálatos színét is kölcsönzi, a bétalain vegyület. Sütve köretként, főzve salátára kockázva, pürésítve is érdemes megkóstolni a vitamindús finomságot.
Ha helyből szerzi be az említett élelmiszereket, olyan változatos, vitamindús finomságokat készíthet belőlük, melyek fogyasztását nem sínyli meg se testsúlya, se környezetünk!
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/shefinds.com