0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Hét élelmiszer, ami megdobogtatja a szívünket

A kínai orvoslástan májusban kitüntetett figyelemben részesíti a szívet. Ez a mellkasunk közepén pulzáló izomköteg látja el az összes sejtünket -a fejünk búbjától a lábujjainkig- oxigénnel és tápanyagokkal.

Banán

A banánban termelődő kálium és magnézium támogatja a szív egészséges működését. A kálium oly módon vesz részt az optimális szívverés fenntartásában, hogy segít a szívizom elektromos jeleinek szabályozásában, ámbár a túl magas káliumszint szabálytalan szívveréshez vezethet.

bébispenót salátaSpenót

Megtalálható benne szinte minden, ami kedvező hatással lehet a kardiovaszkuláris rendszerre: béta-karotin, C- és E-vitamin, folát, kálium, vas és a sokhasznú élelmi rostok. A zöld leveles zöldségek a legjelentősebb folátforrásaink, és azért különösen fontos rendszeresen fogyasztani ezekből, mert az antioxidánsvédelem mellett, a szívinfarktus és sztrók kialakulásának esélyét fokozó homocisztein ártalmatlanítása is a fő prioritásai közé tartozik. Pompás alapanyag, készíthetünk vele turmixokat, salátákat, pástétomokat, tésztaszószt, töltelékeket, tehetjük levesbe, színezhetünk vele gyúrt tésztát, és még sok minden másra is alkalmas.

Paradicsom

A benne fellelhető alfa- és béta-karotinnal, likopinnal, luteinnel, C-vitaminnal, foláttal, vérnyomáscsökkentő káliummal és élelmi rostokkal áll szívünk szolgálatába. A C-vitamin segít megőrizni az erek rugalmasságát, továbbá van ereje támogatni az E- vitamint a szabad gyökök elleni hadviselés során.

Szívünk életünk hatodik hetének végén moccan meg először, attól fogva minden nap fáradhatatlanul dobog. Felgyorsul, ha futunk; bezsong, amikor szerelmesek leszünk; és lazít kissé, amikor meditálunk vagy alszunk. És ha jól „tápláljuk”, egészséges marad az időnk végezetéig.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: