0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Jersey tartása: a tankönyv nem elég hozzá!

Deák Szilvia jelenleg egy kisebb, immár teljes egészében A2-es jersey tejelőállományt gondoz, termékeit pedig a Hegyesi Éléstár márkanév alatt értékesíti.
Szilvia elvégzett egy sajtkészítő OKJ-s tanfolyamot, majd egy gádorosi sajtkészítő mesternél tanult, amely nagy lendületet adott számára,

de azóta is részt vesz a Sajtkészítő Egyesület kurzusain, ahol nem ritkán külföldi mesterek osztják meg tudásukat, tapasztalataikat. Részt vett az országos etyeki sajtmustrán, és márciusban az orosházi versenyre készült.

A sajt mellett újabban tejet is értékesít.

– Tavaly tejre és fülporcra is elvégeztettük az A2-es vizsgálatot, így mostanra elmondhatom, hogy

100 százalékban A2-es az állomány.

A tavalyi évünk teljes egészében ennek a megvalósításáról szólt, mert keresik az érzékeny vásárlók.

jersey

Egyelőre 90 százalékban feldolgozva értékesíti az A2-es tejet, aminek marketingjébe sok energiát fektet. Tudományos cikkeket, tanulmányokat oszt meg. Vevői tapasztalata szerint a termékeit azok is fogyaszthatják, akik a nem A2-es tehéntejre kifejezetten rosszul reagálnak.

– Amerikában és Kanadában rengeteg kutatás igazolja már az A2-es tej jobb emészthetőségét, de Magyarországon a Debreceni Egyetem is foglalkozik a témával.

Szilvia a költségei alapján számolja ki a termékei árát. Ő 500 forintért árulja az A2-tejet, de látott már 800 forintért is. Itthon valóban kevésbé ismert még a termék, de a tengerentúlon máris óriási üzletnek számít, a sok ételérzékeny vásárló miatt.

– Néhány környékbeli boltba szállítok, Makó, Szeged és Orosháza körzetében. Piacra nem viszem a termékeimet, hanem kézműves vásárokba járok, mivel ezeket más érdeklődési körű vásárlók keresik fel. Emellett online rendelésre házhoz is szállítok. Vannak előfizetőim, akiknek havonta állítok össze csomagokat.

Deák Szilvia sajtjai érlelés közben
Várakozás az érlelő kamrában

Nagyon sok állandó vásárlóm van, de olyanok is, akik hirtelen beesnek, hogy „na, jöttünk sajtért!”. Ez azért viszonylag ritkább, de szoktam szervezni nyitott portanapokat, amikor szét lehet nézni és vásárolni a telephelyen. Ilyenkor nagyon sokan el szoktak jönni.

A telephelye – és jövendő otthona – építésébe, de a napi feladatok elvégzésébe is besegít a párja és a családja: szülei, sógora, húga, sőt, balett-táncos öccse is, amikor éppen otthon van. Mert tennivaló akad bőven. „Ha 28 órából állna egy nap, az is kevés lenne!” – teszi hozzá Szilvia.

Jelenleg nyolc fejőstehene van, amelyek évente egyszer, körforgásban ellenek, hogy folyamatosan legyen tej.
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: