0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Kertészeti termesztés Francia Polinéziában

A természetföldrajzi adottságok elsősorban a kertészeti termesztés bővítésére, fejlesztésére adnak lehetőséget Francia Polinéziában.

Agroerdészeti módszerek

Érdekes színfoltja a gazdaságnak a Syn­tropique parcella, ami olyan speciális agrárerdészeti forma, amibe semmilyen külső erőforrást nem visznek be, a táp­anyagot – sőt a vízmegtartást szolgáló szerves anyagot is – a sorokba ültetett, gyorsan növekvő fás- vagy lágyszárú fajok (pl. moringa, banán) szolgáltatják, a sorközöket rendszeresen megjárják szárzúzóval. Két évre van szükség ahhoz, hogy a rendszer „beálljon”, azt követően ültetik be a sorközökbe a kultúrnövényeket. Egyáltalán nem szántanak, a talajt villás lazítással levegőztetik. A fákat is folyamatosan gondozni kell, hogy meglegyen az egyensúly: éppen annyi árnyékot adjanak, ami védi a termesztett növényeket a túl erős napsugárzástól, de nem korlátozza a fejlődésüket.

Még fejlődésben lévő avokádóa Te Fare Natura biogazdaságában
Még fejlődésben lévő avokádó a Te Fare Natura biogazdaságában
A klasszikus agrárerdészeti parcellákat háromféle formában alakították ki: az elsőben gyakorlatilag csak a citrom és a köztes termesztés párosa található meg, a másodikban a sorokban szintén a citrom a meghatározó faj, de már más fajokat is megtalálunk (még a nagyobb cserje méretet elérő gyapotot is), míg a harmadikban még sokszínűbb a fajösszetétel.

Egészen mostanáig gondot okozott a sorközben növő lágyszárúak aprítása után a talajon visszamaradó szerves anyag, mivel megnehezítette a zöldségkultúrák ültetését és ápolását. Az újonnan beszerzett szárzúzó viszont az aprítékot a fasorok tövéhez juttatja, így tiszta marad a sorköz, a szerves anyag pedig a fasorok mulcsozásában és tápanyag- utánpótlásában jut szerephez. A minél nagyobb szervesanyag-fölhalmozásnak az erózió elleni védekezés és a tápanyag- gazdálkodás mellett egy további oka is van: valamelyest tompítja a talaj eredendően elég savas kémhatását (pH 4-4,5), amit az ananász minden további nélkül elvisel, a többi kultúra azonban kevésbé.

polinéziában A tangazdaság termékeiből minden héten egységcsomagokat állítanak össze,amiket közvetlenül a helyi fogyasztóknak értékesítenek (a képen látható csomag 1500 Csendes-óceáni frank, azaz kb. 12,60 euró)
A tangazdaság termékeiből minden héten egységcsomagokat állítanak össze, amiket közvetlenül a helyi fogyasztóknak értékesítenek (a képen látható csomag 1500 Csendes-óceáni frank, azaz kb. 12,60 euró)

A helyi kertkultúra őrzője

A szintén Moorea szigetén található, a polinéziai természeti és kulturális örökség megőrzésére létrehozott és 2021-ben megnyitott Te Fare Natura központ egyben a polinéziai kertkultúra elhivatott őrzője is. Noha felsőfokú oktatási intézményként is működik, közvetetten rendelkezik egy 52 hektáros, elsősorban trópusi növénytermesztésre szakosodott biogazdasággal. Olivier Pôté igazgató számára a legfontosabb, hogy a központ teret biztosítson a tudomány és a kultúra párbeszédére, megpróbálja föloldani a modern tudományok és a tradicionális tudás között esetenként tapasztalható ellentmondásokat.

Az 52 hektáros gazdaság célja kettős: a helyi fiatalokkal igyekszik megismertetni a mezőgazdasági tevékenységet és ilyen formában kísérletet tenni arra, hogy el tudjanak helyezkedni a munka világában, másrészt pedig kutatási területként szolgál, elsősorban az őshonos, illetve évezredekkel korábban behozott – és az utóbbi évtizedekben esetleg feledésbe merült – kultúrnövények vizsgálatához.
Ananászültetvények Moorea szigetén
Ananászültetvények Moorea szigetén

Az utóbbi téma kapcsán fontos, hogy amikor a szigetvilág évezredekkel korábban benépesült, az élelmiszerként termesztett növényfajok zömét a polinézek máshonnan hozták be. Mivel ezeket zömmel vegetatív úton szaporították-szaporítják, számos fajból (pl. táró) nagyon régi genotípusok is fönnmaradtak, viszont az ivaros szaporítás és az ehhez kapcsolódó szelekció hiánya miatt sok esetben jelentős genetikai beszűkülés is történt, annak minden hátrányával együtt. Egyes, Délkelet-Ázsiából évezredekkel korábban behozott gyökérgumósok viszont nemcsak Polinéziába, hanem más népcsoportok közvetítésével Afrikába is eljutottak. Ezeknél rendkívül érdekes lehet annak vizsgálata, mennyiben volt más a polinézek végezte szelekció – például az élelmezési minőséget tekintve –, mint az afrikaiaké.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: