0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

5 olcsó élelmiszer, amivel nem is gondolná, mennyi antioxidánst vihet be

Az antioxidánsok jótékony hatásairól rengeteget hallani, sőt, valószínűleg legnépszerűbb forrásait is kívülről fújjuk már: áfonya, szamóca, zöld leveles zöldségek. De lássuk, melyek a kevésbé ismert forrásai!

Babfélék

bab
Fotó: Freepik

A különböző babok jó partnerek tápláló, pénztárcabarát és nem utolsó sorban ízletes fogások elkészítésében.

Flavonoidokban, fenolokban gazdagok, sőt, C-vitaminban is, legfőképp a zöldbab.

A hüvelyesek ráadásul fehérjeforrásként is remekelnek, így mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztanunk őket.

Burgonya

lila burgonya
Fotó: Freepik

Szinte nincs olyan súlyvesztést célzó étrend, mely ne a burgonya elhagyásával kezdődne. Pedig szénhidrát mellett antioxidánst is bőven tartalmaz, így – hacsak nem chipsről vagy gyorséttermi sült krumpliról van szó – abszolút nem illik rá az egészségtelen jelző!

Jó tudni, hogy minél sötétebb a burgonya színe, annál több benne a jótékony vegyület.

A karotinoidjai, mint például a lutein és a zeaxantin kulcsszerepet játszanak szemünk egészségének megőrzésében, de a burgonya még immuntámogató klorogénsavat is tartalmaz.

Olajos magvak

pisztácia
Fotó: Freepik

Az olajos magvak nem csak egészséges zsírsavakkal, de antioxidáns hatású vitaminokkal is tele vannak. Mindközül az E-vitamin a legszámottevőbb, mely egyaránt megtalálható dióban, mandulában, török mogyoróban. Egy korábbi kutatás szerint a pisztácia még az áfonya és a gránátalma antioxidáns-hatását is felülmúlja.

Immunrendszere megfelelő működése, fiatalossága megőrzése és a betegségek elkerülése érdekében fogyassza rendszeresen az említett élelmiszereket!
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.