Zsálya
Az ókorban is ismerték gyógyító erejét, és azon kevés fűszerek egyike, amit a középkorban is megbecsültek: „Hogyan halhatna meg bárki is, aki kertjében zsályát nevel?”, „A rút halál semmivé lett, zsályában az örök élet.” Szárazságtűrő növény, öntözést csak ültetés után igényel. Az erős fagyokra érzékeny lehet, ezért érdemes télire betakarni mulccsal. Magról is sikeresen vethető, palántázható, de tőosztással és dugványozással is szaporítható.
Ánizs
Már a rómaiak is desszertekben fogyasztották, és tudták, hogy segíti az emésztést. Rossz álmok ellen az ágyuk fölé akasztottak egy ánizsnövényt, hogy elűzze az ártó szellemeket. Értéke a későbbi évszázadokban sem csökkent,
I. Edward angol király például adóval sújtotta, és ezekből a luxuscikkadókból épült fel a London Bridge a 14. században. Egynyári növény, magról április végén vethető, tápanyagban gazdag talajba. Tegyük minél naposabb helyre és öntözzük gyakran. Magjai szeptemberre válnak éretté, amikor a növény már szinte teljesen elszáradt.
Koriander
A koriander és a poloska asszociációja nem új keletű, ugyanis az antik görögök egy poloskafajról nevezték el ezt a növényt. Mindezek ellenére évezredek óta fogyasztjuk, nagyon ősi fűszerünk. A rómaiak egészen Angliáig elterjesztették, és egyáltalán nem volt nehéz dolguk, ugyanis 5 °C-on csírázásnak indul, jól tűri a hideget.
Talajra nem túl igényes, a fényt azonban nagyon szereti. Legalább 14 óra megvilágítás kell ahhoz, hogy virágokat, majd termést hozzon.
Görögszéna
Sajnos Európában méltatlanul háttérbe szorult fűszer a görögszéna. Inkább a közel-keleten és India térségében használják, pedig őshazája egészen Görögországig húzódik, de a használata meg is állt a balkáni országoknál.
Az ókori Egyiptomban zöldségként fogyasztották, míg a magokból balzsamozószert készítettek.
…És a többiek?
Mediterrán növény továbbá a borsikafű, amit leginkább az erdélyi konyhából ismer- hetünk. Talán nem meglepetés a levendula, ami az egész Földközi-tengeri partvidéken gyom- növénynek számít. Szintén mediterrán fűszer a mentához nagyon hasonló, ám illatában teljesen eltérő citromfű, valamint a felsorolt aja- kos virágú növények kevésbé ismert ro- kona, a kerti izsóp, akárcsak a keleti konyhában is meghonosodott édeskömény.
Mediterránnak vélt fűszerek
Bazsalikom
A bazsalikom őshazája valahol Ázsiában volt, valószínűleg Indiából származik. Innen jutott el a Földközi-tenger partvidékére szintén az ókorban palántaként, tehát valahol érthető, hogy több mint kétezer év elteltével mediterrán fűszernek véljük. Egyike azon kevés fűszereknek, amik ázsiai eredetük ellenére mégis megteremnek Európában. Nálunk egynyári növény, a fagyokat nem bírja, így ügyeljünk rá, hogy május közepénél előbb ne ültessük ki a kertbe. Vethetjük magról vagy palántázhatjuk is.