Egy biztos, nincs senki, akitől megkérdezhetnénk, vagy aki tudná erre a minden kétséget nélkülöző választ. Viszont az sejthető, hogy nagyon rászoktak a hőkezelt ételek fogyasztására. És ez a hagyomány átadódott a következő többszáz generációknak.

Fotó: Kiss Gergő
Kielégítőbb
A nyers zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak természetesen gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, fitonutriensekben, -és ami a legfontosabb- enzimekben.
Sokan azért esznek túl sokat a feldolgozott ételekből, mert a szervezetük hiányt szenved (funkcionális éhezés) ezekből az eszenciális anyagokból, ezért arra biztatja őket, hogy egyenek még. De ebben az esetben a több helyett a jobb minőségű lenne a helyes választás. A nyers alapanyagoknak magasabb a tápértékük, mint a hőkezelteknek, így relatíve kevesebbel is megelégszik a szervezet. A hő denaturálja a fehérjéket, károsítja a zsírokat, tehát a nyers élelmiszerekben jobb minőségű fehérjék és zsírsavak találhatók. Összefoglalva tehát, megállapíthatjuk, hogy a feldolgozatlan ételből több vitális anyaghoz, jobb minőségű makronutriensekhez, növényi enzimekhez, és a legtisztább, legélőbb vízhez jut a szervezet. És ez megnyugtatóbb, kielégítőbb számára, amelynek áldásos következménye, hogy megszűnik követelőző lenni. És ha lemondunk a bravúros fogásokról, elmondható, hogy jóval gyorsabban végzünk az ételkészítéssel, mintha még meg is kellene sütnünk, vagy főznünk az előkészített alapanyagokat.

Preventív és gyógyító
A hőkezelés során szabad gyökök keletkeznek, oxidálódhatnak a zsírsavak, elvesznek értékes hatóanyagok, míg a nyers étel megmenekül ezektől a káros hatásoktól. Kevesebb szabad gyök, kevesebb rendbontást jelent odabent. A több fitonutriens magasabb fokú védelmet jelent az oxidatív stressz kialakulásával szemben, ami abban nyilvánul meg, hogy segítenek megelőzni a sejtek drasztikus károsodását, a karcinogén folyamatok elburjánzását, illetve hogy a gyulladások befészkeljék magukat a testünkbe.
Klímabarát
A nyers ételek fogyasztása nemcsak az egyes emberek számára jelent előnyöket, sokkal egészségesebb a Föld számára is. Először is nem fűtjük fel a saját konyhánkat. Valamint nem fűtjük fel aztán a környéket, hogy az előbbit klimatizálhassuk. Ha számottevően többen lényegesen több nyers ételt fogyasztanának, megspórolhatnánk rengeteg természeti erőforrást, amit a feldolgozott élelmiszerek előállítása, és szállítása emészt fel. Kevesebb légszennyező anyag kerülne a légterünkbe. Lassítani lehetne a globális felmelegedést. És sokkal több energiát és pénzt csoportosíthatnánk át a biotermesztés támogatására.
Azt azért nem árt nyomatékosítani, hogy bármilyen táplálkozási formát lehet tudatosan, illetve átgondolatlanul végezni.