0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 10.

6 élelmiszer, ami csodát tesz az ízületekkel

Ízületeink egészsége alapvető a mindennapok gördülékenységéért. Ahhoz, hogy ezt megőrizzük, antioxidánsokban gazdag élelmiszerekre van szükségünk, melyek a gyulladásos folyamatokat is csökkenthetik.

Az is fontos, – nem is csak az ízületek szempontjából – hogy elég kalciumot, D-vitamint és Omega-3 zsírsavat vigyünk be. De mielőtt étrend-kiegészítőkért nyúlnál, figyelj arra, hogy az értékes tápanyagokat főképp élelmiszerekkel vidd be, hiszen a szervezet azokat tudja legjobban hasznosítani.

futó sportpályán

Az EatingWell listája alapján bemutatjuk, mely 6 finomságot érdemes minél előbb beépítened étrendedbe, ha meg szeretnéd őrizni ízületeid egészségét.

Olajos halak

lazac zöldségekkel

A magas Omega-3 zsírsavtartalmú olajos halak, mint például a lazac, a makréla és a szardínia mind-mind jót tesznek az ízületeknek. Emellett D-vitamint is tartalmaznak, mely nélkülözhetetlen vitamin csak kevés élelmiszerben található meg.

D-vitamin ráadásul a kalcium felszívódásához is kell.

A kalciumhiány pedig az ízületek gyulladásához, izomgörcsökhöz és csontritkuláshoz vezethet, csontritkulásban szenvedőket sokkal jobban fenyegeti a csonttörés veszélye is.

Zöld leveles zöldségek

saláta zöld leveles zöldségekből

A spenót, a káposztafélék, a saláták, a brokkoli igazi szuperélelmiszerek. Tele vannak értékes mikrotápanyagokkal, ízületek szempontjából pedig K-vitamintartalmuk a legérdekesebb, mely a csontok egészségéhez is hozzájárul.

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a K-vitamintartalmú zöldségeket egészséges zsírsavforrással együtt érdemes fogyasztani.

Mindenképp locsold meg friss salátádat egy kis olíva olajjal is! Egy kevés belőle nem csak a tápanyagok felszívódását segíti, hanem laktatóbbá is teszi a salátát.

Bogyós gyümölcsök

bogyós gyümölcs smoothie

A bogyósok tele vannak C-vitaminnal, mely antioxidáns hatással bír. Emellett a vitamin a kollagéntermelést is segíti. A kollagén pedig nem más, mint egy olyan fehérje, mely nélkülözhetetlen a szövetek egészségéért, – beleértve a csontokat, inakat, szalagokat – azok rugalmasságához.

A bogyósok, mint például a szamóca, a málna, a szeder vagy az áfonya emellett antocianinokban is gazdagok, mely vegyületeket szintén összefüggésbe hozták az ízületek védelmével.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló: