Az is fontos, – nem is csak az ízületek szempontjából – hogy elég kalciumot, D-vitamint és Omega-3 zsírsavat vigyünk be. De mielőtt étrend-kiegészítőkért nyúlnál, figyelj arra, hogy az értékes tápanyagokat főképp élelmiszerekkel vidd be, hiszen a szervezet azokat tudja legjobban hasznosítani.
Az EatingWell listája alapján bemutatjuk, mely 6 finomságot érdemes minél előbb beépítened étrendedbe, ha meg szeretnéd őrizni ízületeid egészségét.
Olajos halak
A magas Omega-3 zsírsavtartalmú olajos halak, mint például a lazac, a makréla és a szardínia mind-mind jót tesznek az ízületeknek. Emellett D-vitamint is tartalmaznak, mely nélkülözhetetlen vitamin csak kevés élelmiszerben található meg.
A kalciumhiány pedig az ízületek gyulladásához, izomgörcsökhöz és csontritkuláshoz vezethet, csontritkulásban szenvedőket sokkal jobban fenyegeti a csonttörés veszélye is.
Zöld leveles zöldségek
A spenót, a káposztafélék, a saláták, a brokkoli igazi szuperélelmiszerek. Tele vannak értékes mikrotápanyagokkal, ízületek szempontjából pedig K-vitamintartalmuk a legérdekesebb, mely a csontok egészségéhez is hozzájárul.
Mindenképp locsold meg friss salátádat egy kis olíva olajjal is! Egy kevés belőle nem csak a tápanyagok felszívódását segíti, hanem laktatóbbá is teszi a salátát.
Bogyós gyümölcsök
A bogyósok tele vannak C-vitaminnal, mely antioxidáns hatással bír. Emellett a vitamin a kollagéntermelést is segíti. A kollagén pedig nem más, mint egy olyan fehérje, mely nélkülözhetetlen a szövetek egészségéért, – beleértve a csontokat, inakat, szalagokat – azok rugalmasságához.