Ízületeink egészsége alapvető a mindennapok gördülékenységéért. Ahhoz, hogy ezt megőrizzük, antioxidánsokban gazdag élelmiszerekre van szükségünk, melyek a gyulladásos folyamatokat is csökkenthetik.
Füge
A füge gazdag kalciumban, sőt, számos olyan növényi vegyületet is tartalmaz, mely antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással bír. Emellett a gyümölccsel magnéziumot és káliumot is beviszünk, melyek szintén jót tesznek az ízületeknek.
Dió
Az olajos magban található Omega-3 zsírsav, egészen pontosan az alfa-linolénsav segít csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt, melyek összefüggnek az ízületi fájdalommal.
Sajnos legtöbbek tányérján ritkán szerepel Omega-3 forrás, pedig elengedhetetlen többek között agyunk szempontjából is. Készíts házi granolát dióval, szórd almás-fahájas zabkásádra vagy csak ropogtasd önmagában!
Keresztesvirágú zöldségek
A brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a káposzta is remek munkát végeznek ízületek szempontjából. A keresztesvirágú zöldségek ugyanis természetes forrásai a K-vitaminnak. Emellett glükozinolátot is tartalmaznak, mely antioxidáns lévén felveszi a harcot a porckopásért is felelős szabad gyökökkel.
Az ízületek védelme érdekében fogyassz elég folyadékot és tápanyagban dús élelmiszereket! építsd be a fizikai aktivitást mindennapjaidba, sportolj rendszeresen, kiváltképp izomnövelő mozgásformákkal, hiszen az erős izmok védik az ízületeket, biztosítják azok rugalmasságát. Ízületi panaszok esetén pedig mindenképp kérd orvosod tanácsát!
Fotók: Freepik, MMG archív
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com