0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 10.

Borkultúra-képzés a legmagasabb fokon

Szeptembertől magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus indul a Semmelweis Egyetemen, az Óbudai Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen „BorKatedra – Szeminárium a Magyar Borról” címen.

A Magyar Bormarketing Ügynökség által összeállított, a magyar borkultúrát középpontba állító tantárgy oktatásával a fiatalok olyan tudásanyag birtokába jutnak, amely felöleli a bor termeléséhez, értékesítéséhez, értékeléséhez és fogyasztásához kapcsolódó ismereteket, elősegíti a tudatos, mértékletes, minőségorientált borfogyasztás elsajátítását – olvashattuk a turizmus.com honlapon. Gyuricza Csabát, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorát ennek apropóján arról kérdeztük, milyen gondolkodás mentén zajlik az egyetemen az oktatói, a tudományos munka, nemcsak a szőlészet-borászat területén, hanem az egész intézményre és az agráriumra vonatkozóan.

Gyuricza Csaba

Amikor a MATE létrejött, az volt a célunk, hogy azt a szétforgácsolt ismerethalmazt, ami Magyarországon oktatás, felsőoktatás szintjén működött, próbáljuk meg egységesíteni. Nemcsak a szellemi erőforrást, bár meggyőződésem szerint jó, ha egy szakmai műhelyre való humánerőforrás áll rendelkezésre a magyar agrároktatásban, kutatásban, hanem az anyagi erőforrásokat is tudjuk összpontosítani.

Fontos ez annak tükrében, mivel komoly verseny zajlik a kutatásban, az innovációban – világszinten is –, csúcstechnológiai ágazattá vált a mezőgazdaság, ami óriási pénzeket emészt föl.

Ebben a versenyben csak az tud eredményt produkálni, aki koncentrálja a tudást, az erőforrásokat. Ez viszi előre az agrárgazdaságot. Ha mi megpróbáljuk az agrár­oktatást az adottságainkhoz igazítani, akkor nem importálhatjuk azt a tudást, ami az agrárium fejlesztéséhez kell. Ez volt a mozgatórugója, ami alapján összeraktuk az egyetemet, az eredmények pedig egyértelműen azt mutatják, hogy ennek a filozófiának van létjogosultsága – hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba.

Nagyon fontos feladat volt, hogy építkeztek a sok évtizedes vagy évszázados hagyományokra, amelyek a magyar agrár-felsőoktatásra jellemzők voltak, de mégiscsak egy új brandet alakítottak ki. Mindig jók voltak és ma is azok az agrárkutatásban, az agrárinnovációban, és ezt mindenhol elismerték. Szétnézve a világban, Afrikától Ázsián keresztül Amerikáig, a magyar agrárinnováció, annak eredményei megjelennek. De csak a múltból nem lehet megélni, ezért folyamatosan fejleszteni kell. Másrészt nagyon sok olyan helye van a világnak, ahol jók az agráradottságok, Magyarország ezek közé tartozik. Viszont csak az az ország tudta fejleszteni a mezőgazdaságát, tudott csúcstechnológiai ágazattá válni, ahol ez magas színvonalú oktatásra és kutatásra alapozódott. Ha nincs világszintű agrár­oktatás és kutatás, akkor hiába jók az adottságok, abból nem fog kijönni semmi.

– Azt a célt tűztük ki, hogy az agrár­oktatás, a kutatás minden szintjén a legmagasabb minőséget próbáljuk elérni. A létszám tekintetében nekünk nem az az elsődleges célunk, hogy a legtöbb hallgatót próbáljuk meg elérni, hanem jó minőségű diákokat szólítsunk meg.

Évről évre növeljük a pontszámot, amit egyes elit szakokon már sikerül is elérnünk, egyre vonzóbb a mezőgazdaság, az agrártudomány, az élelmiszergazdaság. Ha jó mérnököket tudunk kibocsátani az agrárium minden területén, akkor a következő 40 évet biztonságban tudjuk Magyarországon – magyarázta a rektor.

szőlész-borász mérnökök képzése
A Szőlészeti és Borászati Intézet célja nemzetközi színvonalú szőlész-borász mérnökök képzése

Van egy nagyon fontos, bár kis ágazat hazánkban, a szőlészet-borászat, ami hosszú évek, évtizedek óta keresi a helyét. Ezen a területen is azt a célt tűzték ki, hogy világszínvonalú képzést tartsanak fenn az ágazat minden szintjén, a teljes vertikumot lefedve az alapanyag-előállítástól a feldolgozáson, az értékesítésen, a marketingen át a piacra kerülésig. Vannak olyan területek az életben, amihez mindenki szeret érteni, ilyen a szőlészet és a borászat is.

– A borhoz egy kicsit mindenki ért, vagy úgy gondolja, hogy szeretne érteni, és szeretné mindenki a saját vonzerejét azzal növelni, hogy olyan képzéseket indít, melyek ugyan nem esnek bele a portfóliójukba, viszont meg tudnak szólítani diákokat. Nekünk az a dolgunk, hogy ebben is a minőséget képviseljük. Ha viszont vadhajtásokat látunk, ha azokat nem is tudjuk visszanyesni, mert nincs meg hozzá a lehetőségünk, de legalább hívjuk fel a figyelmet arra, hogy nem szolgálja az ágazat érdekeit az, ha felhígítjuk ezen a területen a képzéseket, és hamis célokat, irányokat és szólamokat fogalmazunk meg – figyelmeztetett a szakember. Ha egy egyetem el akar indítani egy kurzust, akkor arra nagyon kell figyelnie, hogy olyan tudományos fokozattal rendelkező, minősített oktatók, kutatók, professzorok indítsák azokat, akik valóban garanciát jelentenek a minőségre.

Egy szak minősítéséhez akkreditáció szükséges, amit a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság ad ki azért, hogy garantálva legyen a minőség, a felsőoktatási intézmények a piac, a társadalom elvárásai szerint a legkorszerűbb ismeretet biztosítsák.

Egy tananyagot a szükséges tantárgyhálóval, tantervvel, tantárgyleírással, minimum PhD fokozattal rendelkező oktatók megadásával és kötelező szakirodalommal együtt elkészítve lehet csak akkreditáltatni. Ez jelenti a garanciát, ez a védjegy. Ugyanakkor egy kurzus vagy egy egyetemi tantárgy esetében akkreditációra nincs szükség, miközben az egyetem felelőssége, hogy a legmagasabb szinten minősített oktatók, kutatók tartsák a kurzusokat, képzéseket, amelyeket el kívánnak indítani. Sajnos itt nagyon sok a kiskapu.

– Az egyetem népszerűsíthet egy szakot, ha olyan kurzusokat indít, amelyek választható tárgyként megjelennek a portfólióban, és ezen a területen azt látom, hogy a bor népszerű hívószó tud lenni. Sokan üzleti célból próbálkoznak néhánynapos vagy -hetes tanfolyamokkal a hátuk mögött, és félrevezető módon diplomák megszerzését ígérik. Ez nem csak Magyarországon tapasztalható jelenség. Ugyanakkor az már a szakmának és az egyetemi világnak a felelőssége, hogy ezeket mennyire veszik komolyan. Nyugat-Európában, Franciaországban, Olaszországban – a borászatban meghatározó országokban – ezt helyén kezelik, és az oktatásban a minőséget helyezik előtérbe. Magyarországon olyan hangzatos nemzetközi okleveleket, tartalmában „üres papírokat” elfogadnak diplomaként, ami teljes félrevezetés.

Sőt, erre alapozva akár nemzetközi bor­akadémikusnak hívhatják magukat kvázi szakemberek, amire építve hivatkozási alapot jelent, hogy egy egyetem befogadja őket és kurzusokat indítsanak.

Na, ennek van óriási veszélye, mert ez hígítja fel a szakmát, és téves képzeteket alakít ki egy olyan ágazatról, egy olyan szakmáról, aminek megvan az egyetemi szintű, BSc, MSc, sőt doktori szintű képzése – fogalmazta meg véleményét a rektor.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: