A mediterrán diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend: az étrend követői főleg növényi alapú élelmiszereket fogyasztanak, zsírbevitelüket pedig halakból, olíva olajból, olajos magvakból fedezik. Alapelveit számos szakember tartja a legegészségesebb táplálkozásmódnak. Bár a mediterrán diéta nem tiltja, jelentősen korlátozza a tejtermékek fogyasztását, a sajttal és a joghurttal mégis megengedőbb. Főleg, hogy joghurtot a térség számos tradicionális fogása megkövetel – ilyen például az oxygala is, mely egy hagyományos görög joghurt mézzel édesítve.
Mivel a mézes joghurt több mediterrán receptben is megjelenik, a University of Illinois kutatói arra voltak kíváncsiak, a kettő kombinációja milyen hatással van a bél mikrobiomjára – írja a Science Alert.
Külön-külön már bizonyítottak
Korábbi kutatások már sikeresen bebizonyították, hogy a baktérium jótékony hatást fejt ki az emberek emésztésére illetve immunrendszerére is.
Habár a méz leginkább antibakteriális hatásairól ismert, az is lényeges, hogy prebiotikum. Ezáltal pedig hozzájárul a jótékony baktériumok – a probiotikumok – szaporodásához.
A méz próbája az evés
A nyál, a gyomor és a bélrendszer enzimei segítik az emésztést, megkönnyítik a tápanyagok felszívódását, és a baktériumok számát is csökkentik. Utóbbi hasznos, amikor patogénekről van szó, ugyanakkor az enzimek a jótékony baktériumokat is megtizedelik.
„Arra voltunk kíváncsiak, a méz vajon segíti-e a joghurt probiotikus baktériumainak túlélését a gyomorban” – fogalmazta meg kutatásuk célját Hannah Holscher, az egyetem táplálkozási szakembere.
Először laboratóriumi körülmények között vizsgálták, mely során arra jutottak, bár a méz a nyálban és a gyomorsavban nem segítette a baktériumok túlélést, a bélnedvekben igen.
Ezt követően átfogó vizsgálatokat végeztek emberek bevonásával is, mellyel sikeresen bebizonyították, hogy
Pár csepp bőven elég
Bármennyire is egészséges a mézes joghurt, a tudósok azt is hangsúlyozták, hogy végső soron hozzáadott cukorról van. Így fontos a mértékletesség, főleg, mivel sokan több cukrot visznek be, mint amennyi egészséges lenne, azaz a WHO szerint a napi kalóriabevitel maximum 10%-a – beleértve az élelmiszerekben természetes módon jelenlévő cukrokat is (pl. laktóz, gyümölcscukor)!
A kutatás eredményei alapján érdemes natúr joghurtot fogyasztanunk egy kis mézzel, ha finom és egészséges köztes étkezésre vagy desszertre vágyunk.
Fotók: Freepik, Unsplash
Ez is érdekelheti: