0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 3.

Zöldparadicsom-savanyúság: van okunk örülni az éretlen termésnek is!

A szabadföldi paradicsomtermesztésnek hazánkban a fagyok vetnek véget, sajnos néha túl korán. Aztán, hogy igazán felpaprikázzon minket az időjárás, nem riad vissza attól, hogy az első fagyocska után...

…még hetekig pompás idővel, fagymentes éjszakákkal hergeljen minket. De ezzel az elfagyott növényeket már nem tudja kárpótolni, azok mennek a komposztra. Viszont a zöld paradicsomokat vétek lenne kidobni.
Annál is inkább, mivel egy olyan fantasztikus ínyencséggel állunk szemben, amely nem mellesleg a saját kertünkből való. Most nem ismételném magamat, mert nemrég esett szó arról részletesebben, hogy a zöld paradicsom mennyire pompás kirántva, sütve, hogy kiváló mártás, leves, és még saláta is készülhet belőle. Ez alkalommal pedig savanyúságot fogunk készíteni.

Fotó: Wikipedia

Melyik paradicsom a megfelelő?

Amikor zöld paradicsomról beszélünk, a hagyományos paradicsomfajták éretlen termésére gondolunk. Olyanokra, amelyek már elérték a fajtára jellemző méretet, csak még nem kezdtek pirosra, rózsaszínre, narancsra, sárgára, vagy feketére színeződni.

Az érett, zöldesre nemesített fajták (például a zebra) ebben az esetben nem jók, mert a zöld paradicsomos receptekhez éppen az kell, hogy a paradicsom húsa még kemény, szívós legyen, érett paradicsomból ezek a finomságok nem fognak sikerülni.
Fotó: Wikipedia

Gyors zöldparadicsom-savanyúság

Fertőtlenítsünk ki, és szárítsunk meg egy egyliteres befőttes üveget, és egy rá való lapkát. A megtisztított zöld paradicsomainkat méretüktől függően vágjuk nyolcadokra, vagy tizenhatodokra. Szorosan pakoljuk bele a szeleteket az üvegbe. Egy kisebb nyeles lábasban keverjünk össze 1 csésze vizet, 1 csésze fehér borecetet, 1 evőkanál cukrot, 2 evőkanál sót, 3 megtisztított és szeletekre vágott fokhagymagerezdet, ½ evőkanál szemes fekete borsot, 1 teáskanál szárított kaprot, és ½ teáskanál kurkumát. Kis lángon felforraljuk, és addig kevergetjük, míg a só és a cukor felolvad. Öntsük a fűszeres keveréket az üvegbe gyömöszölt paradicsomokra. Kocogtassuk ki óvatosan a buborékokat, zárjuk le az üveget, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt legalább 24 órára tegyük hűtőszerkénybe. Hűtve 1 hónapig eltartható.

Fermentált zöld paradicsom

Egy kifertőtlenített üvegbe tegyük bele a leöblített paradicsomok darabjait, dobjunk melléjük egész fekete borsot, koriandermagot, felszeletelt csilit, fokhagymát, és amit még szeretünk.

Ha van savanyúság-leszorítónk, érdemes használni, hogy biztosan ne kandikáljanak ki a darabok a vízből. Öntsük fel 2%-os sóoldattal (1 liter vízben 1 evőkanál nem jódozott só feloldva). Zárjuk le az üveget a kupakjával, és állítsuk napfénytől védett, szobahőmérsékletű helyre. Tegyünk alá egy edényt, mert némi folyadékot kifortyoghat érlelődés közben. Minden nap sziszegtessük meg, vagyis engedjük ki a termelődött gázt. Ha szükségesnek látjuk, pótoljuk sóoldattal a fogyást. Miután abbahagyja a bugyogást, fogyasztható, de ízlés szerint lehet tovább is érlelni. Sötét, hűvös helyen hónapokig eláll.

Habár paradicsombokraink ősszel még elevenek, egyáltalán nincsenek kimerülve, egy komor éjszaka – amikor a hőmérő higanyszála túl mélyre süllyed-, véget vethet a színpompás, őszi, kerti parádénak.

Emiatt ne búslakodjunk, ha tudjuk előre, legalább fel tudunk készülni rá. És bizony, van okunk örülni a zöld paradicsomnak is. Különösképpen, ha meglátjuk benne az ínyencséget, a különlegességet. Szaladjunk ki a kertbe, és mentsük a menthetőt!

Ez is érdekelheti:

Csitkenye: az erdő aranya

Zöld paradicsom: 3 ötlet arra, mit kezdjünk az éretlen ínyencséggel

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: