0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Vajas kávé?! 7 ok, amiért megérheti felülni a legújabb trendre

Bármilyen furcsán is hangzik, a világ számos pontján lázban égnek a vajas koffeinlöketért. Egészen pontosan az indiai ghee és az espresso találkozásáról van szó.

Jót tesz az emésztésnek

A ghee zsírsavai stimulálják az emésztést, hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez. Egy pohár meleg vízben feloldva is fogyasztható, ha az emésztés támogatása a cél.

Erősíti az immunrendszert

A ghee A- és E-vitamin-, a kávé pedig koffein-, kafesztol-, kahweol- és klorogénsav-tartalmával támogatja a fertőzések legyőzését.

Gyorsítja az anyagcserét

kávé
Fotó/Designed by: Freepik

Legnagyobb előnyének azt tartják, hogy a zsírsavak és a koffein elegye nagyban felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, mely által több kalóriát égethetünk el.

A ghee MCT-t, azaz közepes láncú triglicerideket tartalmaz, leginkább ezek fejtik ki előnyös hatásukat a metabolizmusra.

Jót tesz a szívnek

A ghee segít csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, sőt még a koleszterint is. A kávéval kapcsolatban pedig már számos tanulmány született, melyek arra hívták fel a figyelmet, hogy mértékletes fogyasztásával csökkenthető a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának kockázata.

Figyelem: nem szabad a ghee-s kávéra úgy gondolni, mint önálló étkezésre! Semmiképp ne fogyaszd éhgyomorra, csak teljes értékű – jó szénhidrátokban, fehérjében gazdag – reggeli étkezés részeként.
egészséges reggeli
Fotó/Designed by: Freepik

A szakemberek nem ajánlják fogyasztását azoknak, akik diabétesszel, gyomor- vagy szívbetegséggel küzdenek, illetve arra is felhívják a figyelmet, hogy jelenleg nem áll rendelkezésünkre elegendő kutatás, mely a vajas kávé egyértelműen pozitív hatásait igazolná.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/healthshots.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.