0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

5 karácsonyi szuperélelmiszer: így teheted egészségesebbé az ünnepi menüt

A hagyományos karácsonyi fogások jóval megterhelőbbek a gyomor számára, mint amiket a hétköznapokon fogyasztunk. Ám az alábbi 5 élelmiszer segít, hogy ne okozzon problémát az ünnepi falatozás. 

Lilakáposzta 

A lilakáposzta párolva, köretként igazán ikonikus eleme a karácsonyi asztalnak. Gazdag antioxidánsokban, almával és egy kis ecettel kiegészítve prebiotikus hatású.  

Pulykahús 

karácsonyi étel
Fotó: Freepik
A sovány szárnyas feldolgozása jelentősen könnyebb az emésztőrendszer számára, mint a nehezebb, zsírosabb vörös húsoké.

Alacsony zsírtartalmú fehérjeforrás, mely sülve igazi gyomorbarát fogás – feltéve, ha nem kerül rá valamilyen zsíros szósz. A maradékot ráadásul később salátákhoz is felhasználhatod, ha már besokallnál a nehéz ételektől.  

Nemcsak az a fontos, miket fogyasztasz az ünnepekkor: az is lényeges, hogyan teszed. Figyelj oda, hogy minél lassabban egyél, jól rágd meg a falatokat, hiszen a lassabb étkezéssel elkerülhető a túlevés. Mindig gondoskodj róla, hogy legyen rostforrás is a tányérodon, hiszen így jelentősen megkönnyítheted az emésztést. A vízről se feledkezz meg: igyál sokat belőle, hiszen a hidratáció a gyomor szempontjából is kulcsfontosságú.  

karácsonyi asztal
Fotó: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/themirror.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.