A szakemberek a megbetegedések gyakoriságát és a fertőzések klinikai súlyosságát vizsgálták ételmérgezések kapcsán – írja a Food&Wine. A tavaly decemberben közzétett jelentés szerint az élelmiszer eredetű megbetegedések listájának élén a norovírus-fertőzés áll.

A tél még a norovírus-fertőzés számára is kedvez
A norovírusok becslések szerint világszerte évente 125 millió élelmiszer eredetű megbetegedést és 35 000 halálesetet okoznak. Rendkívül fertőzőek, a betegség tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, a görcsös gyomorfájdalom – nem hiába nevezik gyomorinfluenzának is. A norovírus-fertőzés az öt évnél fiatalabb gyermekek, az alapbetegségben szenvedők és az idősek szervezetét különösen leterheli, az ő esetükben többször súlyos kimenetelű a betegség.
A bizottság szerint élelmiszer által legfőképp szennyezett készételek, fagyasztott bogyós gyümölcsök és tenger gyümölcsei útján kapható el. Ám fontos tudni, hogy szennyezett víz, tárgy és ember is terjesztheti. A zárt terek, ahol sokan tartózkodnak egyszerre, kedveznek a norovírus-fertőzés számára, melyből kifolyólag télen még gyakrabban és többeknél üti fel fejét a betegség. Néhányan tünetmentes hordozóként terjesztik.
A betegségről további információ az Egészségvonalon, ide kattintva érhető el.
