0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 12.

A WHO szerint ez a leggyakoribb betegség, melyet étel okoz: milliók életét követeli

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentése a legfertőzőbb, élelmiszer útján is elkapható betegségeket rangsorolta.

A szakemberek a megbetegedések gyakoriságát és a fertőzések klinikai súlyosságát vizsgálták ételmérgezések kapcsán – írja a Food&Wine. A tavaly decemberben közzétett jelentés szerint az élelmiszer eredetű megbetegedések listájának élén a norovírus-fertőzés áll.

Ezt nem egy kórokozó, hanem azok csoportja, az úgynevezett norovírusok terjesztik.
betegség, ételmérgezés
Illusztráció: Freepik

A tél még a norovírus-fertőzés számára is kedvez

A norovírusok becslések szerint világszerte évente 125 millió élelmiszer eredetű megbetegedést és 35 000 halálesetet okoznak. Rendkívül fertőzőek, a betegség tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, a görcsös gyomorfájdalom – nem hiába nevezik gyomorinfluenzának is. A norovírus-fertőzés az öt évnél fiatalabb gyermekek, az alapbetegségben szenvedők és az idősek szervezetét különösen leterheli, az ő esetükben többször súlyos kimenetelű a betegség.

A bizottság szerint élelmiszer által legfőképp szennyezett készételek, fagyasztott bogyós gyümölcsök és tenger gyümölcsei útján kapható el. Ám fontos tudni, hogy szennyezett víz, tárgy és ember is terjesztheti. A zárt terek, ahol sokan tartózkodnak egyszerre, kedveznek a norovírus-fertőzés számára, melyből kifolyólag télen még gyakrabban és többeknél üti fel fejét a betegség. Néhányan tünetmentes hordozóként terjesztik.

Mivel rendkívül fertőző, ellenálló vírusokról van szó, a megelőzés érdekében kulcsfontosságú a rendszeres, alapos kézmosás, főképp étkezés előtt, valamint az élelmiszerek alapos megtisztítása és hőkezelése.

A betegségről további információ az Egészségvonalon, ide kattintva érhető el.

gyümölcs mosás
Illusztráció: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodandwine.com

Magazin ajánló: