0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Edd magad jókedvűre tél végén! 9 szuperélelmiszer a boldogságért

Az élelmiszereknek nincsenek szuperképességeik, de egyesek vitamin, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmukkal nem csak a testünknek hasznosak, hanem a hangulatunkat is feldobják.

Áfonya

Az áfonya az egyik leggazdagabb élelmiszer antioxidánsokban. A vizsgálatok azt erősítik, hogy az antioxidánsok, például a karotinoidok, védelmet nyújthatnak a hangulatzavarok ellen.

Különböző bogyófajták közül választhatunk, de az agy és a mentális egészség érdekében érdemes megfontolni az áfonya rendszeres fogyasztását. Az áfonya flavonoidokat tartalmaz – olyan antioxidánsokat, amelyek fokozzák a véráramlást az agy érzelmeket szabályozó részébe, emiatt  csökkentheti a depresszió tüneteit. Ha a fagyasztóban tartasz egy zacskó áfonyát, az egy egyszerű és kényelmes módja annak, hogy több ilyen jótékony antioxidánshoz juss. Add a turmixokhoz, zabpehelyhez vagy péksüteményekhez.

áfonya
Fotó: Pexels
Fotó: Freepik

Mogyoróvaj

A legkrémesebb és legnosztalgikusabb szendvicstöltelék a mogyoróvaj, amely a hangulatszabályozó tápanyagok alulértékelt forrása. Különösen magas a niacin nevű B-vitamin tartalma, amelynek a hiánya a depresszióval hozható összefüggésbe. A mogyoróvajat még a memóriafunkciók és a stresszre adott válaszreakciók javulásával is összefüggésbe hozták.

A mogyoróvaj megfizethető módja annak, hogy egészségesebb választásokat hozzunk az étkezésekbe.

Ráadásul sok mindenhez használhatjuk: keverjünk egy nagy kanál mogyoróvajat zabpehelybe vagy joghurtba, párosítsuk almával, kenhetjük pirítósra, vagy készíthetünk belőle mártogatóst, salátaöntetet.

Tojás

A tojással nem lehet hibázni reggeliként, mert valóságos szuperélelmiszer. A sárgájában van a hangulatjavító D-vitamin és a lutein. A D-vitamin segít a jó közérzetet keltő szerotonin előállításában, a lutein pedig egy antioxidáns, amely a kutatások szerint képes lehet enyhíteni a stresszt és javítani a rossz hangulatot.

A tojás klasszikus reggeli étel, amelyet könnyű összedobni.

Választhatsz, rántottát, omlettet  vagy tükörtojást hangulatodtól függően.

Fotó: Freepik

Tökmag

Amikor ősszel tököt faragsz, ne dobd ki a magokat! Ha így teszel, az azt jelentheti, hogy lemaradsz néhány hangulatjavító tápanyagról. A tökmag gazdag magnéziumban, ami segíthet csökkenteni a szorongást, és cinkben, ami támogatja a jó hangulatot .Emellett egészséges zsírokat biztosít a hormonszabályozáshoz és prebiotikumokat a bélrendszer egészségéhez, ami elengedhetetlen a hangulat stabilitásához.

A még több tökmag fogyasztása érdekében szórd a salátákra és a levesekre, tegyél a turmixokba! Meg is piríthatod őket, hogy ropogós, sós rágcsálnivalót kaphass.
tökmag
Fotó: Freepik

Zabpehely

A zabpehely nem véletlenül lehet a reggeli egyik főszereplője, mert általa összetett szénhidrátokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal indíthatjuk a napot. Az összetett szénhidrátok egyenletes energiát és üzemanyagot biztosítanak az agy számára. A zab emellett szorongás- és stresszcsökkentő magnéziumot és B-vitaminokat is tartalmaz. Emellett a zabban lévő rostok csökkenthetik a kimerültséget és a szorongást.

Egy tál zabpehellyel reggelente nem lehet hibázni, de a zab ennél sokoldalúbb: lehet sütemények, kenyerek összetevője, keverheted főzelékbe és turmixhoz is adható.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/realsimple.com

Magazin ajánló: