Ruandában a banánbor-ágazat feltörekvőben van. Azonban az engedélyeztetés és a forgalomba hozatal sok problémába ütközik. A nem megfelelő összetevőkkel végzett fermentáció a minőség rovására mehet, és az elkészült termék nem fog megfelelni a szabályozásnak.
Ez a sarkalatos pontja a borkészítésnek: a borászatban használt kultúrák ugyanis nem megfelelőek a banánhoz. Sőt, a pékiparban használt élesztők sem igazán alkalmasak erre a célra – írja a Phys.org.

Ez a probléma arra késztette Emmanuel Munezero kutatót és csapatát, hogy helyi alapanyagokat vizsgálva megpróbáljon összeállítani egy olyan kultúrát, mely alkalmas lehet a banánbor készítéséhez. Munzero a Ruandai Nemzeti Ipari Kutatási és Fejlesztési Ügynökség vezető kutatója és termék- és technológiafejlesztési szakértője. Munkájuk eredményeképpen megszületett az első hivatalos indítókultúra, melynek szabadalmát 2024 decemberében a ruandai hatóságok is engedélyezték.
Vissza a hagyományos banánborokhoz
A kultúra megalkotásához helyi banánborokat vizsgáltak át. Olyan összetevőket kerestek bennük, melyek lehetővé teszik a fermentációt. A kutatás során három összetevő bizonyult ígéretesnek. Ezek képesek a banánban lévő cukrot borrá alakítani, és a hígításnak is ellenállnak.
Azt is biztosítani akarták, hogy az új élesztő megőrizze a banánbor hagyományos tulajdonságait.
Az így kapott erjesztőanyagot cirokliszttel keverték. Ennek oka, hogy hagyományosan a banánbort cirokliszttel erjesztették. Ily módon megmarad a banánbor tradicionális színe és aromája is, mutatott rá Munezero. Ez az indítókultúra több, mint egy évig képes nyugalmi állapotban maradni, és alacsony hőmérsékleten is újra aktiválható.

Piacképesség
A tudósok alapos tesztelésnek vetették alá az élesztőt, és most Munezero és csapata azt tervezi, hogy hat hónapon belül kereskedelmi forgalomba hozza az indítókultúrát. ennek érdekében por alakú változatban is igyekeznek kifejleszteni, hogy más, kereskedelmi forgalomban kapható élesztőkhöz hasonlóan árulhassák.
Bár a pontos költséget illetően még nincs tisztázva, Munezero biztos benne, hogy az élesztő megfizethető lesz a hagyományos banánbort termelő gazdák számára. A kutató szerint ez annak köszönhető, hogy a benne lévő anyagok mind a Ruandából származnak, nincs szükség import árukra az elkészítéséhez.