0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 19.

Íme a világ legveszélyesebb sajtja: egy ritkaság erős idegzetű ínyenceknek

Az utazás és a gasztronómia szerelmesei expedícióik során szívesen tesztelnek meglepő helyi specialitásokat is. Vannak, amelyek undort váltanak ki belőlük, pedig a helyiek csemegének tartják őket. Ilyen a hagyományos szardíniai casu marzu sajt is.

Bár az olasz sajtok világszerte híresek, a casu marzu árusítása tiltott. Mindez a légylárvák miatt van így, amelyek meghatározzák a sajt egyedi ízét és állagát. A legyek a sós pecorino, az olasz juhsajt repedéseibe rakják le petéiket. A kikelő lárvák lágy, krémes finomsággá alakítják a belsejét, amelyet intenzív, jellegzetes, enyhén csípős, borsos íz jellemez. Ezt meg lehet kóstolni, feltéve, ha le tudjuk győzni a lárvákkal kapcsolatos ellenszenvünket.

Az alap a pecorino, olasz juhsajt – Fotó: Pixabay
A szardíniaiak számára azonban egyedülálló különlegesség, egyesek szerint még afrodiziákum is.

A sajtot 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvében a világ legveszélyesebb sajtjának nevezték, mivel a benne élő légylárvák szerepet játszanak az elkészítésében.

Hogyan jött létre a világ legveszélyesebb sajtja? Nehéz pontosan meghatározni a különlegességnek az eredetét. Az első írásos említések a casu marzu-ról 1909-ből származnak. A sajtot általában júniusban kezdik el készíteni, és három hónapig tart, mire megszületik az eredmény. Amikor elkészült, felnyitják  a tetejét és kikanalazzák belőle a krémes finomságot. A kóstoláshoz pedig tudni kell, kihez kell fordulni, mert bár hagyományai vannak, ez a sajt még a szardíniaiak körében is hiánytermékké vált.

Egyrészt a szabályozás miatt – bár Szardínia hagyományos termékeként van bejegyezve és helyi védettséget élvez, az olasz kormány 1962 óta a forgalmazását illegálisnak tekinti. Másrészt az uniós szabályozás szerint a lárvák miatt egészségügyi kockázatot jelent. Egyesek ezt vitatják.
Az elkészült casu marzu – Fotó: Wikimedia Commons

– Soha nem hallottam még arról, hogy bárki is belehalt volna a casu marzuba. Vannak olyan szardíniaiak, akik egész életükben ezt ették, és már több mint 100 évesek – bizonygatja Giuseppe Locci, azon kevés sajtkészítők egyike, akik a fiatalabb generációt képviselik.

A hagyomány eltűnésének másik oka, hogy a fiatalok idegenkednek ettől a különlegességtől. Nem csak arról van szó, hogy a fiatalok nem akarják életben tartani a pásztorhagyományt, hanem undorral is tekintenek a casu marzu-ra.

-Ez egy olyan hagyomány, amely eltűnőben van. A két lányom már nem akarja megenni, primitívnek tartják. A casu marzu-t egyre kevesebbet gyártják – vallotta be Giacomo Mameli, író és rádiós műsorvezető.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/well.pl

Magazin ajánló: