0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 23.

Narancssárga avokádó kinézetű, dél-amerikai gyümölcs lehet a legújabb édesítőszer

A karamellás ízű gyümölcs egyre népszerűbb, és a szakértők szerint a cukor alacsonyabb kalóriatartalmú, antioxidánsokban gazdag alternatívája lehet.

A lucuma Dél-Amerikában már évszázadok óta népszerű, most pedig egy friss tanulmány szerzői azt vizsgálták, valóban érdemes-e helyettesíteni vele a hagyományos cukrot – írja a Food&Wine.

lucuma, egzotikus dél-amerikai gyümölcs
Forrás: Wikimedia Commons

Lucuma a hosszú életért

Ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk, minél kevesebb gyulladásfokozó élelmiszert kell fogyasztanunk. A finomított cukor bizonyítottan növeli a káros folyamatokat, így sokan inkább különböző édesítőszerekhez nyúlnak – ám a szakemberek szerint ezek a mesterséges anyagok sem mindig a legegészségesebbek.

Itt jönnek képbe a természetes édesítőszerek, mint például a stevia vagy az agavészirup is (utóbbi szénhidráttartalma szintén magas, ugyanakkor glikémiás indexe alacsonyabb a fehércukorénál).

Most pedig újabb gyümölcs kerülhet a wellness-rajongók bakancslistájára: ez nem más, mint a lucuma.

A Dél-Amerikában őshonos, egzotikus gyümölcs belül élénk narancssárga színű, alakja hasonlít az avokádóéra. Ovális alakú, hegyes csúcsú, középen maggal. Íze karamellás, hasonlít az édesburgonyára, vaníliás beütéssel.

lucuma, egzotikus dél-amerikai gyümölcs
Forrás: Wikimedia Commons

Tápanyagban gazdag, tartalmaz vasat, kalciumot, különböző antioxidánsokat. Állagából adódóan leginkább port készítenek belőle, melyet itthon is egyre több helyen megvásárolhatunk, főként bioboltokban.

Élénk színe miatt az inkák „aranyaként” is emlegetik, a lucumát a hosszú élet és a termékenység szimbólumának tekintették. Ma is gyakran használják a térségben, leginkább Peruban, például fagylaltban.
lucuma, egzotikus dél-amerikai gyümölcs
Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodandwine.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.