A lucuma Dél-Amerikában már évszázadok óta népszerű, most pedig egy friss tanulmány szerzői azt vizsgálták, valóban érdemes-e helyettesíteni vele a hagyományos cukrot – írja a Food&Wine.

Lucuma a hosszú életért
Ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk, minél kevesebb gyulladásfokozó élelmiszert kell fogyasztanunk. A finomított cukor bizonyítottan növeli a káros folyamatokat, így sokan inkább különböző édesítőszerekhez nyúlnak – ám a szakemberek szerint ezek a mesterséges anyagok sem mindig a legegészségesebbek.
Itt jönnek képbe a természetes édesítőszerek, mint például a stevia vagy az agavészirup is (utóbbi szénhidráttartalma szintén magas, ugyanakkor glikémiás indexe alacsonyabb a fehércukorénál).
A Dél-Amerikában őshonos, egzotikus gyümölcs belül élénk narancssárga színű, alakja hasonlít az avokádóéra. Ovális alakú, hegyes csúcsú, középen maggal. Íze karamellás, hasonlít az édesburgonyára, vaníliás beütéssel.

Tápanyagban gazdag, tartalmaz vasat, kalciumot, különböző antioxidánsokat. Állagából adódóan leginkább port készítenek belőle, melyet itthon is egyre több helyen megvásárolhatunk, főként bioboltokban.
