A rukkola – vagy más néven borsmustár – világszerte kedvelt növény, mely egész tavasszal ellátja szervezetünket vitaminokkal. Az enyhén csípős zöldségről sokan azt gondolják, hogy valamilyen salátafajta, pedig valójában a káposztafélék családját erősíti.

Bár jellegzetes íze sokakat elrettent, mindenképp érdemes megbarátkozni vele, hiszen a friss, szezonális rukkola csodát tesz egészségünkkel. Hogy hogyan? A Cleveland Clinic dietetikusa 5 előnyét is megosztotta a rukkolafogyasztásnak.
Csökkentheti a daganatos megbetegedések kockázatát
A rukkola és a keresztesvirágúak glükozinolátokat tartalmaznak, mely természetes vegyületek nemcsak jellegzetes aromával, de egészségtámogató tulajdonságokkal is felruházzák a növényeket.
Erősíti a csontokat
A rukkola rengeteg kalciumot tartalmaz, mely elengedhetetlen a csontok egészségéhez. Kiváló forrása a magnéziumnak és a K-vitaminnak is, amelyek még inkább erősítik a kalcium csontbarát tulajdonságait, hiszen segítik az ásványi anyag felszívódását.

Kutatások igazolták, hogy azok esetében, akik csontritkulásban szenvednek, ugyanakkor elegendő K-vitamint fogyasztanak, alacsonyabb a csonttörések aránya és nagyobb a csontsűrűség.
Jót tesz az emésztésnek
A bélrendszer kulcsfontosságú szerepet játszik általános egészségügyi állapotunk szempontjából.
A rostok táplálékul szolgálnak a bél mikrobiomjában élő hasznos baktériumok és más organizmusok számára. A mikrobiom az emésztés zavartalan működése mellett hatással van az immunrendszerre és még a mentális egészségre is.
Erősíti az immunrendszert
A rukkola nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mely nemcsak a betegségek leküzdését, de a megelőzésüket is elősegíti. C-vitaminnal hatékonyan vehetjük fel a harcot a vírusok ellen, ez pedig tavasszal is elengedhetetlen!

Támogatja a szívet
A rukkola kiváló káliumforrás, és egyéb szívbarát tápanyagokban is bővelkedik. A kálium csökkentheti a magas vérnyomás és a stroke kockázatát valamint elengedhetetlen a megfelelő izomműködés szempontjából, így mindenképp érdemes odafigyelnünk, hogy eleget vigyünk be belőle. A rukkolának a magnéziumtartalma is magas, mely ásványi anyag segít megelőzni az érelmeszesedést, a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást.
