0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Ezt a zöldet edd tavasszal: a gyomornak, sőt a szívnek is jót tesz!

A pikáns káposztaféle csodát tesz az immunrendszerrel, ráadásul a salátákat is feldobja különleges ízével. A legjobb benne, hogy még beszerezni is gyerekjáték.

A rukkola – vagy más néven borsmustár – világszerte kedvelt növény, mely egész tavasszal ellátja szervezetünket vitaminokkal. Az enyhén csípős zöldségről sokan azt gondolják, hogy valamilyen salátafajta, pedig valójában a káposztafélék családját erősíti.

saláta rukkolával
Fotó: Pexels

Bár jellegzetes íze sokakat elrettent, mindenképp érdemes megbarátkozni vele, hiszen a friss, szezonális rukkola csodát tesz egészségünkkel. Hogy hogyan? A Cleveland Clinic dietetikusa 5 előnyét is megosztotta a rukkolafogyasztásnak.

Csökkentheti a daganatos megbetegedések kockázatát

A rukkola és a keresztesvirágúak  glükozinolátokat tartalmaznak, mely természetes vegyületek nemcsak jellegzetes aromával, de egészségtámogató tulajdonságokkal is felruházzák a növényeket.

A glükozinolátok rendkívül hatékony antioxidánsok, segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, csökkentve a rákos megbetegedések kockázatát.

Erősíti a csontokat

A rukkola rengeteg kalciumot tartalmaz, mely elengedhetetlen a csontok egészségéhez. Kiváló forrása a magnéziumnak és a K-vitaminnak is, amelyek még inkább erősítik a kalcium csontbarát tulajdonságait, hiszen segítik az ásványi anyag felszívódását.

Fotó: Unsplash

Kutatások igazolták, hogy azok esetében, akik csontritkulásban szenvednek, ugyanakkor elegendő K-vitamint fogyasztanak, alacsonyabb a csonttörések aránya és nagyobb a csontsűrűség.

Jót tesz az emésztésnek

A bélrendszer kulcsfontosságú szerepet játszik általános egészségügyi állapotunk szempontjából.

Megfelelő működéséhez pedig rostra van szüksége, melyet – a többi zöldséghez hasonlóan – a rukkola is tartalmaz.

A rostok táplálékul szolgálnak a bél mikrobiomjában élő hasznos baktériumok és más organizmusok számára. A mikrobiom az emésztés zavartalan működése mellett hatással van az immunrendszerre és még a mentális egészségre is.

Erősíti az immunrendszert

A rukkola nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mely nemcsak a betegségek leküzdését, de a megelőzésüket is elősegíti. C-vitaminnal hatékonyan vehetjük fel  a harcot a vírusok ellen, ez pedig tavasszal is elengedhetetlen!

Fotó: Unsplash

Támogatja a szívet

A rukkola kiváló káliumforrás, és egyéb szívbarát tápanyagokban is bővelkedik. A kálium csökkentheti a magas vérnyomás és a stroke kockázatát valamint elengedhetetlen a megfelelő izomműködés szempontjából, így mindenképp érdemes odafigyelnünk, hogy eleget vigyünk be belőle. A rukkolának a magnéziumtartalma is magas, mely ásványi anyag segít megelőzni az érelmeszesedést, a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

Ha túl intenzívnek érzed a rukkola ízét, készíts belőle salátát, olyan zöldségekkel keverve, melyek semlegesebb ízűek – például madár- vagy jégsalátával! Pesztót is készíthetsz belőle, sőt zöld smoothieba is kerülhet avokádóval, banánnal együtt. Jól passzol  hummuszhoz is, de kerülhet pizzára, tésztára is: frissen szórd rá, mert hőkezelés után veszít értékes tápanyagtartalmából.
Fotó: Unsplash
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/health.clevelandclinic.org

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.