0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Amit a Malbec-ről, az argentinok forradalmi, kávéillatú boráról tudni érdemes

A közelmúltban Malbec borokat ízlelgettünk Óbudán, az Óhegy Klubházban, Kovács Tibor nemzetközi borszakértő élvezetes vezetésével.

Aki azt hiszi, hogy ismeri a Malbec fajtát, nagyon téved. Ha kóstolta a francia földön termettet, azt gondolhatja, sötét, tanninos borról van szó. Ha viszont poharába kerül egy igazi argentin tétel, alaposan meglepődik a bársonyos, behízelgő tétel fogyasztása közben. Pedig ez is, az is Malbec.

De mit érdemes tudni a Malbec szőlőfajtáról? Igazságtalan Argentínát újvilágnak nevezni, mert ez egy nagyon régi újvilág. Közel 500 éves a bortörténete.

Ez feltehetőleg egy iszákos pappal kezdődött 1556-ban, akit a rossznyelvek szerint Chiléből azért küldött át az egyház Argentínába, mert túlságosan szerette a bort. Cedron atya azonban jótevőnek bizonyult és elindította az argentin bor történetét. Az ország azóta is nagy borkedvelő, Buenos Airesben fogyasztják a világon a második legtöbb bort Párizs után.

Argentína harmincszor nagyobb területtel dicsekedhet, mint hazánk, de még Mendóza is, az ország szőlőtermő területe is kétszerese Magyarországnak.

Az egyik oldalon az Andok hétezer méter magasságig felnövő hegycsúcsai határolják, a másik oldalon az Atlanti-óceán. Mendoza, az ország fő bortermelő vidéke, 1000 km-re van Buenos Airestől. Teljesen száraz terület, félsivatagos lenne, ahol az évi csapadék éppen csak eléri a 200 mm-t. Ám tavasszal jön az Andokból az olvadó hó, amit az indiánok csatornákkal, tároló rendszereikkel felfogtak és azzal öntöztek egész évben. A mai Argentína ezt a hagyományt folytatja.

Valójában az ország a bevándorlóknak köszönheti mai borkultúráját. A filoxéra vésznek „köszönhetően” olasz, spanyol szőlészek-borászok telepedtek meg, s kezdtek új életet. A XIX. század végén érkező európaiak hozták magukkal az óhaza szakmai kultúráját. Ma Argentína lakosainak 32 százaléka olasz gyökerekkel rendelkezik.

Jogosan merül fel a kérdés: akkor miért nem olaszul beszélnek az országban? A válasz abban keresendő, hogy nagyon lassan szivárogtak be.

Ma már egyre magasabb területeken próbálnak meg szőlőt termelni, vannak már 3000 m fölötti ültetvények is. Mendoza városa mintegy ezer kilométerre fekszik a fővárostól, Buenos Airestől, mégis valahogyan mindig megoldották, hogy senki ne maradjon bor nélkül.

A Malbec a XII. századtól, 600-700 éven keresztül a legnagyobb területen termesztett szőlőfajta volt Franciaországban. Talán ennek is köszönheti, hogy a legtöbb névvel rendelkező szőlő, minden vidéken más-más megnevezéssel illették. Igazán akkor figyeltek fel az argentin Malbec-re, amikor 1956 február 17-én a plusz húsz fokos hőmérséklet néhány óra leforgása alatt mínusz húsz fokra csökkent, s ezt tartotta is néhány héten keresztül. Mini jégkorszaknak hívták, amit nem – vagy csak nagyon nehezen – élték túl az ültetvények.

Az argentinok így váltak a fajta egyeduralkodóivá, ma is a világ Malbec ültetvényeinek 70 százaléka náluk található.

A Malbec, a fő szőlőfajtájuk csak a 2000-es évek után lett ismert a világban – addig mindent maguk ittak meg – egy államcsődnek (amiben világbajnokok) köszönhetően. A helyi pénz, a peso olyan olcsó lett, hogy tömegesen jelentek meg amerikai turisták, akik beleszerettek az argentin borokba és ételekbe.

Ez volt a Malbec-forradalom.

Argentína a legjobb példa arra, hogy régi tömegtermeléshez kapcsolódó brandek is milyen sikeresen változtathatók át nemzetközi értékké.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy Argentína az 1910-es években a világ tíz leggazdagabb országai közé tartozott. Köszönhető volt annak a 750 ezer négyzetkilométernyi pampának, ahol a szabadtartásban élő marhák felszaporodtak. Egy állami pályázatnak köszönhetően „feltalálták” a hűtőhajót, s így a kiváló minőségű marhahúst bárhová elszállították, fogalommá vált az argentin minőség. Nem véletlen, hogy náluk a grillezés nem pusztán étkezés, hanem szinte vallás.

De térjünk vissza a Malbec-hez. A Mendozai fennsíkon jellemzően 400-1200 méter magasságig termesztenek szőlőt, de 850 méterig a közönséges minőséget, felette a nagy borokat állítják elő.

Ám 3300 méter magasan is találkozunk ültetvényekkel, ahol éjjel 0 fokra hűl a hőmérséklet. Sokan a különböző tengerszint feletti magasságokból szüretelt borokat házasítják, s érnek el különleges minőséget.

Argentínában a legtöbb borászat a filoxéra vészt követően alakult, s a 2000-es évekig a boraik alig 2 százalékát exportálták. Az államcsőd ágazatra gyakorolt „jótékony” hatásáról már szóltunk, de érdemes megemlíteni a nagy borfogyasztási fellendülést, ami a 70-es évekhez, s egy pilótajátékhoz kötődik. Egy szicíliai testvérpár (miért is ne!) indította a piramisjátékot, s fedezetnek borászatokat vásároltak fel, s amikor összeomlott a rendszer, az állam nyúlt a károsultak hóna alá, s állami kézbe kerültek a borászatok.

A kiárusítás, amikor literenként 7 forintba került a bor, a lakosokat intenzív fogyasztásra késztette.

Ma viszont itthon elcsodálkozunk, a hazai árakat nézve miként lehet a boltok polcain 3000 forintos Malbec-et találni. Mint Kovács Tibor elmondta, nálunk egy palack bor egy dollárba kerül, ami köszönhető az olcsó munkaerőnek, a nagyüzemi hatékonyságnak – a kóstolt tételek egyike egy 7000 hektáros vállalkozásból származott –, s nem utolsósorban annak, hogy a kevés csapadék miatt szinte nem is kell növényvédelemre fordítani.

Az Óhegy Klubház Malbec Bornapján egy Torrontes fehér bort és 4 Malbecet ismerkedhettek meg a résztvevők.

Egy biztos, az argentin Malbec bor közönségsikerének titka a selymesség, a kakaós-kávés illat, s hogy nincsen tele tanninnal.
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: