A szélsőséges időjárási viszonyok (aszályok, hőhullámok, erdőtüzek, árvizek, stb.) már nemcsak legfontosabb terményeinket, a rizst, a búzát fenyegetik: napjainkban az olyan kuriózumokra is veszély leselkedik, mint a kávé vagy a csokoládé. Mindemellett a klímaváltozás akkora csapást mérhet a globális élelmiszer-ellátási rendszerre, hogy hamarosan számos nemzet ikonikus fogásának sorsa válhat kérdésessé.
Az Euronews Green listája alapján bemutatunk 6 élelmiszert, melyet egyáltalán nem biztos, hogy unokáink is megkóstolhatnak majd.
Dijoni mustár szélsőséges időjárási viszonyok

A franciák imádott kencéje nevét egy városról kapta. Ugyanakkor nem attól lesz dijoni egy mustár, ha a burgundiai településen gyártják. Az elnevezés arra az évszázados receptre utal, mely a mustármagot fehérborral házasítja. Pár éve a dijoni mustártól volt hangos a világsajtó, egészen pontosan a hiányától. 2022-ben ugyanis szinte alig lehetett megtalálni a francia boltok polcain, és ha mégis, akkor is csak 10%-kal megemelkedett áron. A termék vásárlását korlátozták, a franciák egyszerre fejenként csak egyet vihettek haza az ikonikus szószból.
A három éve tapasztalt extrém szárazság tönkretette a kanadai termést, a franciát ráadásul szokatlanul csapadékos tél sújtotta. A szakértők szerint hamarosan ismét mustárkrízissel kell szembe nézniük a gyártóknak.
Olívaolaj szélsőséges időjárási viszonyok

Valóságos folyékony arany, a spanyol konyha szíve-lelke: ám lehet, hogy már nem sokáig. Spanyolország világelső olívaolaj-termelésben, de az éghajlatváltozás miatt elveszítheti státuszát.
Az elmúlt években a tavaszi átlaghőmérséklet 4°C-kal is meghaladta a korábbiak értékeit. Ez valamint a csapadékhiány azt eredményezte, hogy tavaly a spanyolok feleannyi olívaolajat tudtak előállítani, mint korábban, hiszen nem volt elegendő olajbogyójuk hozzá.
Lazac

A Reuters jelentése szerint a norvég lazactenyésztők napról-napra egyre jobban küzdenek az éghajlati válság hatásaival. A hideg telek, az El Niño jelensége és a rekordszámú medúza-támadások miatt (mely a növekvő tengervíz-hőmérséklet miatt megváltozott viselkedésüknek tudható be) soha nem látott mértékben tapasztaltak halpusztulást a norvég partoknál.
A norvégok imádják a lazacot, jellegzetes, smørrebrød névre hallgató szendvicseikről sem hagyják le – legalábbis amíg még van rá lehetőségük…