0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Igazi tészta mindössze két alapanyagból

Az a célja, hogy olyan terméket alkosson, amelyet ha vevői megkóstolnak, tudják, hogy szívvel-lélekkel készült. Ez a mottója Szabó Anitának, az Egyszerűen finom száraztészta-manufaktúra tulajdonosának, aki Szorgalmatoson él és működteti vállalkozását

A tarhonyagép és az eperlevélvágó esetében más a folyamat, előbbinél nincs matrica, utóbbinál pedig lapokkal kell „beetetni” a gépet. Majd a vágófejek segítségével lesz a lapból eperlevél. Sokszor megállapítom, hogy kemény fába vágtuk a fejszénket. Sokan úgy gondolják, ahogyan egyébként a kezdetben mi is tettük, hogy a tésztakészítés kimerül abban, hogy összekeverjük az alapanyagokat, betöltjük a présgépbe és a végén kijön a készre formázott tészta. Viszont ahhoz, hogy ez megvalósuljon, megfelelő állagúnak kell lennie a betöltött anyagnak. Ha ezzel megvagyunk, a következő sarkalatos pont a tészta szárítása, melynek mozzanatait szintén el kell sajátítani. Nemrég egy nagyobb gépet vásároltunk, keverőt, illetve két másik fajta tésztakészítőt.

Van igény a természetes forrásból származó élelmiszerekre

Az Egyszerűen finom száraztészta kínálata gazdag és változatos. A cérnametélttől kezdve – ami az igazi húsleveshez nélkülözhetetlen – egészen az eperlevéltésztáig minden megtalálható. A kínálat folyamatosan bővül, újdonság például a tricolor tészta, amely spenótpor és céklapor felhasználásával készül, mellőzve a mesterséges színezőanyagokat. Ezek a tészták nemcsak finomak, hanem szemet gyönyörködtetőek is. Szabó Anita szerint a házi termékek iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, különösen a tudatos vásárlók körében.

Azt tapasztalom, hogy keresik az emberek és áldoznak a házi, természetes forrásból származó élelmiszerekre. Sokan nem tehetik meg, hogy maguk termesszenek, de az igény megvan a természetes, „igaz” élelmiszerek fogyasztására.

A föld lakossága folyamatosan nő, az embereket ki kell szolgálni, a „tömeggyártás” azonban a minőség rovására ment. Szomorúan konstatálom, hogy már falun is kevés a kert, egyre kevesebben tartanak jószágot. Vagyunk mi, kevesen, akik még ebben látjuk a jövőt. A célom, hogy minél több mindent elő tudjunk állítani, és lehetőleg minél inkább függetlenítsük ellátásunkat a tömegtermeléstől. Azt gondolom, akik hasonlóan vélekednek, de nem tehetik meg, hogy kertet műveljenek, jószágot tartsanak, megveszik a házi készítésű termékeket.

A környezettudatos csomagolás kivitelezési lehetőségei iskörvonalazódnak
A környezettudatos csomagolás kivitelezési lehetőségei is körvonalazódnak

Az Egyszerűen finom száraztészta tulajdonosa megosztotta jövőbeni elképzeléseit is.

Sokat kell még fejlődnünk, tanulnunk, de úgy vélem, a jóisten nem véletlen ültette a fejembe ezt a tervet. Okkal fogant meg a gondolat, hogy száraztészta-készítéssel foglalkozzam. Rengeteg tervem van: szeretnék másfajta lisztekkel is kísérletezni, illetve minimálisan, de több fajta tésztát is készíteni. Ezen kívül a környezettudatos csomagolás kivitelezési lehetőségei is körvonalazódnak. Mindig is szerettem a magam útját járni, megvalósítani a saját elképzeléseimet, ezért nem az a célom, hogy nagyüzemmé váljunk, hanem hogy vásárlóink olyan tésztát kapjanak, amit szívesen tesznek az asztalra egy-egy családi ebéd alkalmával. Olyat, melynek ízében ott van a régmúlt megannyi emléke – zárta gondolatait Szabó Anita.

Rostási Nikolett

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság