Három lépésben megvalósított beruházásaik végeztével megköszönték mindenkinek, aki pénzügyi forrással, korszerű technikával, technológiával, fajtákkal, szakmai tanácsokkal, az értékesítés szervezésével és saját munkájával támogatta, támogatja vállalkozásukat, hozzájárul annak eredményeihez. A családi vállalkozás fejlesztéseit mi is nyomon követtük, és most örömmel számolunk be róla, hogy 2015-ben megfogalmazott terveik valóra váltak.

A családi vállalkozás egyik alapítója, tagja, Dobos Ferenc érzelmekkel teli visszatekintésében mesélte el, miért döntött úgy, hogy még életében átadja az örökségüket a gyerekeinek, és mennyire büszke arra, amit a fiatalok abból teremtettek. Irigylésre méltó helyzet, hogy csaknem tíz év után is harmonikusan együtt dolgoznak, együtt fejlesztik a vállalkozást. Felosztották a munkákat, mindenkinek megvan a maga feladata. Dobos Flóra a termesztéstechnológiát irányítja, az agrármérnök Bugyiné Dobos Andrea Sára a termelési vezető, Labádi-Dobos Olga a pénzügyekben, adminisztrációban segíti ügyvezető férjét, Labádi Zsoltot. Ahogy Dobos Ferenc fogalmazott, ő már inkább csak a növényekben gyönyörködni jár az üvegházba, nem telepszik a fiatalokra, de persze szól, ha észrevesz valami hibát. Nem kioktat, hanem inkább azt jelzi, hogy ő hogyan csinálná, teszi hozzá Labádi Zsolt, hogy apósa véleménye általában megerősítést nyújt nekik. De persze már olyan technológiai váltás is volt, amit sokéves gyakorlati tapasztalataira építve hoztak meg, a szaktanácsadó egyetértésével.
A családi vállalkozást 2015-ben alapították, az első háromhektáros üvegházat és a hozzá tartozó 2000 négyzetméteres csarnokot önerőből és hitelből építették meg, és így készült el az akkori telepet kiszolgáló termálkút is.
A második három hektár üvegházrész 2020-ban készült el uniós támogatással, és azzal együtt hőtárolós puffertartályt helyeztek üzembe. Tavaly pedig már az újabb két hektárt is termelésbe állították szintén uniós támogatással, és ennek kiszolgálására újabb kutat fúrattak.

A bővítési terveiket megismerve a termálkutakat fúró Vikuv Zrt. munkatársai okosan gondolkodtak. Az első, 1900 méter mély kútnál kihagytak a szűrőzésből egy nagyon jó réteget, és hat év után abba fúrtak bele, mintegy 10 méterre az első kúttól. Így a kutak nem zavarják egymás működését és nem is kellett 2000 méter alá menni, ahol már kimutathatóan romlik a víz minősége, ami akadályozná az elengedését a természetbe. Így viszont a háromkörös fűtőrendszerben 30 °C alá hűlt termálvíz az úttest melletti árkokon, majd csatornákon át eljut a Tiszába. Az 1900 mélyről felhozott 82, illetve a 1750-1850 méter közötti rétegből nyert 74-75 °C-os termálvíz pedig teljes biztonsággal elegendő a fűtéshez.





