0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 8.

Bodza Porta: kerékpáros turistáknak ételt és szervizt is kínálnak

A Bodza Portán a saját kecskeállomány tejéből készülnek a sajtok. Emellett foglalkoznak gyógy- és fűszernövény-termesztéssel és ezekből készült termékek előállításával.

Kínálnak különleges lekvárokat és mézeket, sőt házi sört is. A minigazdaság szlogenje: Természetközeli gazdálkodás, egészséges táplálkozás erdőn-mezőn át a konyháig.

Hartai András és Kabainé Horváth Éva
Fotó: Bodza Porta

Hartai András és Kabainé Horváth Éva 2013-ben kezdett a gazdaság építésébe a Pannonhalmához közeli Ravazdon, ami az egyik kedvenc, fekete kecske neve után a Bodza Porta elnevezést kapta.

– Győrből költöztünk a községbe, én egy panellakásból érkeztem, igaz, a Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában végeztem, és az állatok szeretete mindig az életem része volt – mondja Hartai András.

Céljuk egy önellátó gazdaság felépítése volt, fő tevékenységük a kecsketartás és sajtkészítés, mellette gyógy- és fűszernövényeket termelnek, méhészkednek.

A portán szinte minden háziállat megtalálható: baromfik, malacok, nyulak, és a kertben termő minden zöldséget és gyümölcsöt feldolgoznak.

Jelenleg 65 alpesi kecskét tartanak, amiből naponta harmincat fejnek, a tejből különböző sajtok készülnek. Az egyik büszkeségük a négyhagymás: lila hagymát, újhagymát, medvehagymát és fokhagymát tartalmazó érlelt sajt, ami a Magyar Ízek Versenyén aranyérmet kapott. Ugyancsak első helyen végzett a faszenes camembert jellegű sajtjuk is. A sajtok és a portán előállított termékek a környékbeli piacokon és a Kisalföldi Kosárközösségben találnak vevőre.

Bodza Porta
Fotó: Bodza Porta

Organikusan termesztenek többféle gyógy- és fűszernövényt is, amelyekből teakeverékek, hagyományos ízvilágú fűszerkeverékek és ízesített ecetek készülnek. A portán megtermett gyümölcsök pedig különleges lekvárokként kerülnek üvegbe.

Korábban a méhészkedés is fontos tevékenység volt a portán, amit néhány évvel ezelőtt abbahagytak.

– Nemrég újrakezdtem, igaz, már nem akkora mennyiségben. Most hat családom van, mert méhek nélkül nem lehet élni

– vallja András.

Az önellátás megteremtése fontos volt számukra, és amit nem tudnak a saját portájukon előállítani, azt más, hasonló módon gazdálkodó környékbeli termelőktől szerzik be, ugyanis a jó és a tiszta élelmiszert az élet alapvetésének tartják, mert nincs nagyobb kincsünk, mint az egészségünk, mondják.

Bodza porta kecskék
Fotó: Bodza Porta

Az érdeklődőket szívesen beavatják a porta életébe, a hozzájuk érkező gyerekek megismerhetik és megsimogathatják a különféle háziállatokat. Szeretnék, ha minél többen látnák, hogyan kell fejni a kecskéket, hogyan készül a sajt, milyen a csüngő hasú malac, mire valók a különféle gyógynövények, egyáltalán milyen az élet egy hagyományos családi gazdaságban. Ezért is csatlakoztak a Nyitott Porták kezdeményezéséhez.

– A Bodza Porta nem csupán egy gazdaság, hanem egy élő, lüktető világ, ahol minden érzékszervedre hatunk. Méhek, házi kedvencek és sok-sok szeretettel készült finomság várja a látogatókat.

Nálunk nemcsak ételt, hanem szenvedélyt lehet megkóstolni. Minden falatnak és kortynak története van, a kecskesajt, a méz, a lekvár, a gyógynövényes termékek, a házi szörp, mind a saját kezünk munkája – invitálják a látogatókat a porta a tulajdonosai. Akik mindemellett kerékpáros szolgáltatók is: kis szervizháttérrel várják a bringásokat, akik a megálló alatt sajtokat, lekvárokat kóstolhatnak, szörpökkel hűsíthetik magukat.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: