0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 5.

Miért sűrítményből készülnek többnyire a gyümölcslevek?

A gyümölcslevek kedvelt italaink. Sokan a frissen préseltre esküsznek, ám sokkal gyorsabb és egyszerűbb egy dobozolt gyümölcslevet felbontani, mint otthoni préselés után mosogatni a gyümölcscentrifugát. De ennek ára van, és a beltartalmi értékek sem maradnak ugyanolyanok a feldolgozás során.

Megcsúszhat a szénhidrát egyensúlyunk

A gyümölcslevek sokak körében népszerűek és alapból egészségesek is, bizonyos keretek között.

A probléma abból adódhat, hogy míg 1-2 almánál többet egy ültő helyében nem eszik meg az ember, almaléből hamar lecsúszik fél liter, aminek a cukortartalma igen magas.

Tehát ha nem figyelünk oda jelentős cukorbevitel többletet eredményezhet a gyümölcslé fogyasztás.

Miért kell a sűrítmény?

Másik érdekes kérdés, hogy miért sűrítményből készül a gyümölcslevek többsége? Elsőre furcsának tűnhet, hogy előbb elvonnak vizet belőle, hogy aztán visszategyék azt hozzá… Ennek oka, hogy a feldolgozó akkor veszi meg a gyümölcsöt amikor az terem, illetve amikor a legalacsonyabb áron juthat hozzá. Tehát nem folyamatosan vásárol, hanem lehet hogy csak egyszer egy évben az adott gyümölcsből. Ebből ezután sűrítményt készít, mert az eláll, és könnyebben is szállítható, tárolható, majd visszahígítva amikor a kereslet kívánja elkészíti belőle a gyümölcslevet, dobozolja és eladja.

A sűrítményt úgy állítják elő, hogy főzéssel vizet távolítanak el a léből. Ez tényleg jól tárolható, könnyebben szállítható, de ilyen hőkezelés után annak a vitamin és ásványi anyag tartalma megváltozik (nem előnyére) az eredeti frissen préselt gyümölcsléhez képest.

Nem mind készül sűrítményből, de az is hőkezelt

A gyümölcslevek másik csoportja, mely nem sűrítményből készül visszahígítással, azt alacsonyabb hőmérsékleten 70 fokon hőkezelik és rögtön elteszik tiszta üvegpalackba, vagy bag in box csomagolásba. Itt a tápanyagoknak már a nagyobb része megmarad, ám itt is sok értékes dolog megy kárba a hőkezelés során, de a hőkezelés szükséges az eltarthatóság érdekében. A megemelt hőmérsékletre a termék romlását okozó mikroorganizmusok inaktiválása miatt van szükség.

Saját préselés, azonnal fogyasztva

A legjobb, bár munka és időigényes megoldás, ha a gyümölcsből, vagy zöldségből magunknak házilag készítünk levet gyümölcscentrifugával, és azt frissen egyből elfogyasztjuk. Az egyből fogyasztás és a frissen préselés is fontos, mert e termékek levegővel érintkezve is folyamatosan alakulnak át és óráról órára veszítenek eredeti jó tulajdonságaikból, még akkor is ha ez az ízükön egy ideig nem érződik.

Mi micsoda?

A sűrítmények a friss, érett gyümölcsből készülnek, a víztartalmuk egy részének elpárologtatásával. Lehetnek rostosak vagy szűrtek. A szűrtek esetén a gyümölcslé összes rosttartalmát, eltávolítják. A sűrítmények üdítőitalok, sörök, szörpök, gyártásához szolgálnak alapanyagul.

A velőket a meghámozott gyümölcs ehető részének áttörésével nyerik. Tartalmazzák a gyümölcs levét és a rostjait is. A pürék pedig gyakorlatilag velő sűrítmények, amelyeket a velők víztartalmának egy részét eltávolítva állítanak elő. Rostos gyümölcslevek, szörpök, dzsemek készülhetnek belőlük.

A premix vagy base termékek speciális igénynek megfelelően kifejlesztett gyümölcs alapú alapanyagok.

Van egy domináns gyümölcs a sűrítményben, ezen kívül azonban ez egyéb hozzáadott összetevőket, (citromsav, aroma, színezék) is tartalmaz, mert ezzel érik el, hogy egyszerűen felhasználható, stabil alapanyag legyen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu