Back to top

A walesi vörös hús ágazat felkészült a Brexitre

A Brexit átmeneti időszakának végén a walesi bárány- és marhahús-exportőrök a lehető legnagyobb mértékben felkészültek az új papírmunkára és az adminisztrációra, de a Hybu Cig Cymru (HCC) a walesi vörös hús fejlesztéséért, promóciójáért és forgalmazásáért felelős ipari testület szerint nagyon aggódnak a vámok hatása miatt, ha nem jön létre megállapodás.

A walesi vörös hús exportja közel 200 millió fontot tesz ki évente, a kereskedelem több mint 90% -a az EU-val folyik.

A Hybu Cig Cymru ipari testület (HCC) más ügynökségekkel együttműködve azon dolgozott, hogy mind a nagy, illetve kis feldolgozókat és exportőröket felkészítsék az év végén életbe lépő változásokra. Az elmúlt hónapban a HCC felmérte a jelenlegi exportőröket, és megállapította, hogy a vállalatok ismerik az új szabályozásokat.

A felmérés során azonban az is kiderült, hogy No-Deal Brexit esetén a potenciális WTO-vámok - amelyek a marhahús és a bárányhús esetében a hús darabolásának típusától függően 40–80% -ot tesznek ki - a 2021-es tervekhez képest komolyabb terheket jelentenek a vállalkozások számára, mint ahogy gondolták.

A HCC vezérigazgatója, Gwyn Howells elmondta: „Valamennyi walesi exportőrünkkel együttműködve megbizonyosodtunk arról, hogy felkészülünk a címkézési szabályok, az egészségügyi bizonyítványok és egyéb követelmények megváltoztatására, ezért örülünk, hogy intézkedéseket hoztak az adminisztratív késedelmek elkerülésére.”

"Egyértelmű azonban, hogy a bizonytalanság, miszerint 2021. január 1-jétől alkalmaznak-e az Európába irányuló walesi exportra hatalmas tarifákat vagy sem, valódi problémákat kezd okozni az exportőrök számára."

„Továbbá a folyamatos termelés biztosítása érdekében aggódnak a rendelkezésre álló munkaerő miatt is" - tette hozzá. "Amint azt már a kezdetektől fogva egyértelművé tettük, az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás lenne a legjobb megoldás a walesi bárány- és marhahús-ágazat számára" - zárta nyilatkozatát.

Forrás: 
www.agriland.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Egészséges talaj - Egyre inkább felértékelődik

A 21. század legjelentősebb megoldandó feladatai között első helyen az energia, a tiszta ivóvíz iránti igény kielégítése és az egészséges talaj megóvása áll.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

„Mi lesz az ünnepi vacsora?” - A sertéshús népszerűsége töretlen

Az ünnepek közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti.

Környezettudatos csomagolásra vált a Tesco

A brit Tesco közleményében kifejtette, hogy többé nem alkalmazza azokat a műanyag tálcákat, amelyeket a sajátmárkás csirkéik csomagolásához használnak.

Hatéves csúcson a világpiaci élelmiszerárak novemberben

Hatodik hónapja tartó folyamatos emelkedés mellett novemberben hatéves csúcsra nőttek a világpiaci élelmiszerárak elsősorban a növényi olajok drágulására.