0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

A kaliforniai Perfect Day cég gombákból olyan tejfehérjét állít elő, amely molekulárisan azonos a tehéntej fehérjével.

-Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi van a tejben ami azt a hihetetlen sokoldalúságot és tápértéket adja,  ami a növényi alapú tejből hiányzik” – mondta Ryan Pandya, a cég alapító tulajdonosa  az új termék bemutatása kapcsán.

A vegán tejek növényi alapanyagokból, például szójából, zabból, rizsből, mandulából stb.  készülnek, de nem olyan ízűek, mint az eredeti tehéntej.

A Perfect Day a tehéntejben található tejsavófehérje kódoló gént használta fel, és azt egy gombába juttatta be.

Amikor a gomba erjesztő tartályokban növekszik, tejsavófehérjét termel, amelyet aztán megszűrnek és megszárítanak, és por alakban használnak fel, készülhetnek belőle sajtok, joghurtok, és mindenféle olyan termék, amit tehéntejből állítanak elő.  

Az amerikai cég termékei ideálisak azok számára, akik szeretik a valódi tej ízét, ugyanakkor etikai és ökológiai aggályaik vannak. Ez esetben ugyanis nincs szükség hatalmas, hagyományos tehenészetekre ahhoz, hogy ezt a tejet előállítsák. Mivel a gyártási folyamatban nem vesznek részt állatok, a gyártó cég a terméket „vegánbarátnak” nevezi.

Bár a Perfect Day fehérje nem tartalmaz laktózt, hormonokat és koleszterint, tejallergiások nem fogyaszthatják.

Az így előállított tejfehérje hozzáadásával először fagylaltokat és jégkrémeket dobtak piacra, amit már 2020-ban elkezdtek gyártani és  az Egyesült Államok 5000 üzletében elérhetők.

Az  idén pedig már Hongkong-ban is megkóstolhatták a fogyasztók az újfajta alapanyagból készült fagylaltot.

A Perfect Day jelenleg egy krémsajt-készítményt fejleszt, amely szintén hamarosan megjelenhet az üzletekben.

Forrás: rp.pl