0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 13.

Mézeskalács gluténmentesen

Akinek fontos a gluténmentes táplálkozás, annak a rizsliszttel vagy kukoricaliszttel készült mézeskalács jó megoldás lehet, ráadásul nagyon finom és még a fogunkhoz sem ragad hozzá.

Az általánosan ismert mézeskalácshoz képest van egy-két különbség, de a menete nagyjából ugyanaz.

Búza vagy rozsliszt helyett rizslisztet vagy kukoricalisztet, vagy a kettő keverékét használjuk. Továbbá 3 egész tojásra és nem csak a sárgájára lesz szükségünk.

Tapasztalatom szerint a gluténmentes tészta nem áll olyan jól össze, mint a búzalisztes változat, ezért a formázásnál több ügyességre van szükségünk, hogy egybemaradjon. Önthetünk hozzá egy kis vizet illetve adhatunk hozzá némi olajat, lásd az alábbiakban.

Hozzávalók: 

  • 1/2 kiló vegyesvirág-/napraforgóméz
  • 40 dkg rizsliszt
  • 40 dkg kukoricaliszt
  • 1 dkg (2 kiskanál) szódabikarbóna
  • 3 tojás (egész)
  • 2 késhegynyi fahéj

Opcionális további összetevők:

  • 1 reszelt citromhéj (opcionális)
  • 1 késhegynyi szegfűszeg (opcionális)
  • 1/2 deci víz (opcionális)
  • 2 evőkanál olaj/zsiradék (opcionális, ha puhábbra szeretnénk: olíva-, napraforgó- kókuszolaj stb.)

Elkészítés menete: 

A mézet összekeverjük a többi alapanyaggal, és addig gyúrjuk, míg egységes tészta nem lesz belőle. Egy órán keresztül állni hagyjuk.

A legegyszerűbb és a legkevesebb időt igényli, ezért én így készítem: két kezünkben kisebb gombócokat gyúrunk a tésztából, majd két tenyerünkkel szétlapítjuk 1-1,5 cm-es vastagságúra.

Vajjal/kókuszzsírral kikent tepsibe helyezzük ezeket a pogácsákat, néhány cm-es helyet hagyva közöttük – a tészta a sütés közben kissé megdagad. Közepes hőmérsékleten kisütjük (20-30 perc). Ezzel a módszerrel kissé rusztikus formákat kapunk. 

Ha „szép”, szabályos formákat szeretnénk, akkor a tésztát formázzuk a klasszikus módszerrel: vagyis a tésztát centiméter vastagra nyújtjuk és pogácsa vagy mézeskalács szaggatóformákkal (vagy csak egyszerűen egy pohárral) kiszaggatjuk.

Ha tordai pogácsa jellegűre szeretnék: a tésztából két veknit csinálunk, és ezeket sütjük meg az előbb leírt módon. A közepe kissé kihasad, mint a tordai pogácsának.

A recept a Méhek ajándéka című könyvből származik.

Ajánljuk még:

A mézkultúra megalapozása

Milyen virágport részesítenek előnyben a poszméhek

Forrás: magyarmezogazdasag.hu