Back to top

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Bizonyos szénhidrátok fogyasztása lehet az egyik fő oka a szervezetben lévő nagyfokú gyulladásnak - és ezzel együtt a súlygyarapodásnak is. Richards három konkrét szénhidrátot emelt ki, amelyek fogyasztását érdemes abbahagyni, ha el akarjuk kerülni a gyulladásokat és gyorsabban szeretnénk fogyni. Ezek a fehér kenyér, a tészták és a magas cukortartalmú gabonafélék.

Fehér kenyér

Amennyiben a fehér kenyeret választjuk a teljes kiőrlésű kenyér helyett, van egy rossz hírünk: ez az étel igen ártalmas lehet az egészségére. Ugyanis ez az egyik olyan étel, amely könnyedén gyulladásokhoz és súlygyarapodáshoz vezethet, ha mérték nélkül fogyasztjuk. "A fehér kenyér finomított szénhidrátokból készül, és hiányzik belőle a rost és más hasznos tápanyagok" - jegyzi meg Richards. Ezek a finomított szénhidrátok könnyedén káros hatással lehetnek az egészségügyi állapotunkra;

Richards szerint rendkívül gyulladáskeltők, és "gyorsan cukorrá alakulnak, ami gyors glükózszint-emelkedést okoz".

"A finomított szénhidrátok alacsony szintű gyulladásos állapotot hoznak létre a szervezetben, ami számos egészségügyi problémát okoz, beleértve a fáradtságot és a csökkent kognitív funkciókat is” - mondja Richards. A fehér kenyér pedig különösen rossz választás, ha fogyni próbálunk. Ez azért van, mert a finomított szénhidrátok gyorsan lebomlanak, és a szervezetünk zsírként raktározza őket.

Tészta

A tészta egy másik olyan magas szénhidráttartalmú élelmiszer, amely gyulladást és súlygyarapodást okozhat vagy súlyosbíthatja azt. Richards szerint a mai standard étrendünk több szénhidrátot tartalmaz, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van - és ezek a szénhidrátok legtöbbször olyan többszörösen feldolgozott élelmiszerekből származnak, mint a tészta.

"Manapság sok tészta nemcsak feldolgozott, de dúsított is, ami gyulladást, gyomor-bélrendszeri problémákat és végső soron súlygyarapodást okozhat" - figyelmeztet.

Richard szerint a fogyasztóknak óvakodniuk kell a teljes kiőrlésű gabonából vagy rizsből készült, úgynevezett "egészséges" tészták mérték nélküli fogyasztásától is, mivel nagy mennyiségben ezek is gyulladást és ezzel kapcsolatos egészségügyi problémákat okozhatnak. Végeredményben a tészta valószínűleg nem jó választás, ha valaki el akarja kerülni a gyulladást vagy fogyni szeretne.

Magas cukortartalmú reggeliző pelyhek

A magas cukortartalmú gabonafélék fogyasztása jelentős egészségügyi komplikációkhoz, többek között gyulladásokhoz vezethetnek. Emiatt jó ötlet lehet, ha kivesszük ezeket a reggeli ételeket az étrendünkből. "Sok [gabonaféle] finomított szénhidrátokból készül, amelyek erősen gyulladáskeltőek, és a szervezetben gyorsan cukorrá alakulnak" - magyarázza Richards. Ezért azt javasolja, hogy mindig ellenőrizzük az összetevőket, és olyat válasszunk, amely nem tartalmaz dúsított lisztet vagy cukrokat, amelyek HFCS, fruktóz, szacharóz, karamell, ricinuscukor, cirokszirup, invertcukor, párolt nádlé vagy agavé nektár néven szerepelhetnek a listán.

"A finomított cukor is erősen gyulladáskeltő, és üres kalóriaforrás, amely akadályozhatja az egészségügyi céljaink elérését" - figyelmeztet.

Végső soron egyetlen diéta sem tökéletes, de ha komolyan gondoljuk, hogy el akarjuk kerülni a gyulladást és ragaszkodunk a diétás céljainkhoz, akkor lehet, hogy a legjobb, ha ezeknek a szénhidrátoknak a fogyasztását elkerüljük.

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.