Back to top

A legjobb (és legrosszabb) ételek magas vérnyomás esetén

A táplálkozás a magas vérnyomás egyik nagy kockázati tényezője. A jobb egészség érdekében építsük be az alábbi élelmiszereket az étrendünkbe.

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás különböző kockázati tényezők miatt alakul ki, ezek között szerepel például a genetika, az életkor, a stressz, a mozgáshiány vagy a túlzott mennyiségű sófogyasztás. Bár az idősebb felnőttek körében a leggyakoribb, de a fiatalok sem immunisak a magas vérnyomásra. A Centers for Disease Control and Prevention szerint

minden negyedik 20 és 44 év közötti ember küzd magas vérnyomással, ami nagyobb kockázati tényezőt jelent az olyan súlyos egészségügyi állapotok kialakulására, mint a szívroham vagy a stroke.

Magas vérnyomásnak számít a 130-as vagy annál magasabb szisztolés nyomás (ekkora nyomást gyakorol a vér az artériák falára, amikor a szív ver), illetve a 80-as vagy annál magasabb diasztolés nyomás. Fontos, hogy tájékozottak maradjunk a vérnyomásunkkal kapcsolatban, és magas vérnyomás esetén forduljunk orvoshoz. A vényköteles gyógyszerek segíthetnek a szabályozásában, de az egészséges életmóddal és táplálóbb étrenddel természetes módon is csökkenthetjük a vérnyomásunkat. Az alábbi ételeket érdemes beépítenünk az étrendünkbe annak érdekében, hogy segítsük a magas vérnyomás szabályozását.

A legjobb élelmiszerek magas vérnyomás esetén

Gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmúak, beleértve az antocianinokat, a vízben oldódó pigmenteket, amelyek a piros, kék és lila színért felelősek. Ezek adják a gyümölcsök élénk színét, és segítenek csökkenteni a vérnyomást.

Az olyan citrusfélék, mint a narancs és a citrom, nagyszerű vitamin- és ásványi anyagforrások, és segíthetnek a magas vérnyomásban.

Egy öt hónapon át tartó, 101 nővel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a napi citromfogyasztás sétákkal kombinálva hatékonyan csökkentheti a szisztolés vérnyomást.

A banán tele van káliummal, amely csökkenti a nátriumszintet a szervezetben, ami a magas vérnyomás kiváltó oka.

A gránátalmalé javíthatja a szív egészségét, és vérnyomáscsökkentő hatással van a szisztolés és diasztolés nyomásra (a nyomás, amelyet a vér az artériák falára gyakorol, amikor a szív pihen).

Zöldségek

A leveles zöldségek és a vörös cékla jelentős mennyiségű nitrátot tartalmaznak, amely nitrogén-oxiddá alakul. A nitrogén-oxid kitágítja az ereket és javítja a vérkeringést, enyhítve a magas vérnyomást. Egy tanulmány szerint a magas zöldség-nitrátbevitel összefüggésbe hozható az alacsonyabb szisztolés és diasztolés vérnyomással.

A magas nitráttartalmú leveles zöldségek közé tartozik a spenót, a mángold, a kelkáposzta, a római saláta, a káposzta és a répa is.

A sárgarépa, a zeller és a brokkoli szintén hasznosak a szív egészségének szabályozásában és a magas vérnyomás kordában tartásában. A sárgarépa és a zeller segít csökkenteni a gyulladást és megnyugtatja az ereket, míg a brokkoli tele van antioxidánsokkal, amelyek növelik a szervezet nitrogén-oxid szintjét.

Tejtermékek

Az olyan tejtermékek, mint a joghurt, bizonyítottan segítenek csökkenteni a vérnyomást, feltehetően magas tápanyagtartalmuk, például a kalcium és a kálium miatt. Egy 150 000 résztvevő bevonásával készült tanulmány a tejtermékeket a cukorbetegség és a vérnyomás alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe.

Diófélék és magvak

A pisztácia magas káliumtartalommal rendelkezik, és bizonyítottan segíti az egészséges SDP és DBP kialakulását.

A sózatlan napraforgómag, a lenmag, a chia- és a tökmag szintén tele van káliummal és más alapvető tápanyagokkal, például magnéziummal és rostokkal, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.

Fehérje

A sovány marhahús, a sertéshús, a csirke és a zsíros halak jó fehérjék az egészséges vérnyomás elősegítésére. Az olyan zsíros halak, mint a lazac, tele vannak omega-3 zsírsavakkal, és ennek az egészséges zsírnak a magas szintje alacsonyabb SBP és DBP értékekkel jár együtt. Az egészséges zsírok csökkenthetik az ereket károsító gyulladást a szervezetben, ami segít megelőzni a magas vérnyomást.

Étcsokoládé

Az édesszájúak számára az étcsokoládéban található kakaó flavonoidokat tartalmaz, amelyek növelik a nitrogén-oxid szintjét, és segítenek csökkenteni a vérnyomást.

Extra szűz olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj a legkevésbé feldolgozott olaj, és az egyik legjobb vérnyomáscsökkentő. Antioxidáns polifenolt és egy zsírsavat tartalmaz, amelyek segítenek az egészséges szív fenntartásában.

Kerülendő élelmiszerek

Nátrium: gyakran előfordul, hogy az orvosok korlátozzák a nátriumbevitelt, ha a páciensnek magas a vérnyomása. Ennek az az oka, hogy a nátrium elősegíti a vízvisszatartást, ami növeli a vér térfogatát, ami magasabb vérnyomást és az erek terhelését eredményezi.

Ilyenek például a fűszerek, szószok, szalonna, kolbász, csemegehúsok, konzervek, valamint a csomagolt vagy mikrózható ételek.

Sült ételek: a sült ételekben található nátrium és telített zsírok nem tesznek jót az egészséges vérnyomásnak. Az ételek párolása egy jobb, egészségesebb alternatíva lehet.

Vörös húsok: a kutatások szerint naponta legfeljebb egy tenyérnyi méretű vörös húst kellene fogyasztanunk, mivel ez a magas vérnyomás egyik ismert okozója.

Alkohol és koffein: magas vérnyomás esetében az alkoholt és a koffeint is csak mértékkel szabad fogyasztani. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás (férfiaknál két ital, nőknél egy ital) komoly kockázatokat, például magas vérnyomást vagy stroke-ot eredményezhet. A koffein szintén hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez.

Forrás: 
cnet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.