0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Hogyan segíthet (vagy árthat) az étrend az idősödő agynak?

A tudósok már évek óta tudják, hogy az egészségtelen étrend - különösen a magas zsír- és cukortartalmú ételek - káros változásokat okozhat az agyban, és kognitív károsodáshoz vezethet.

A kognitív hanyatláshoz számos tényező járul hozzá, mint például a genetika és a társadalmi-gazdasági tényezők, melyek kívül esnek az egyén befolyásán.

A folyamatban lévő kutatások azonban egyre inkább arra utalnak, hogy a nem megfelelő táplálkozás az öregedés során bekövetkező memóriazavarok kockázati tényezője lehet, és növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

De, amikor azt mérlegeljük, hogy egyes táplálkozás minták hogyan ronthatják az agy egészségét az életkor előrehaladtával, a minimálisan feldolgozott és az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának hatásaira vonatkozó kutatások kevésnek bizonyultak, egészen mostanáig.

Két nemrégiben végzett nagyszabású tanulmány azt találta, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása súlyosbíthatja az időskori kognitív hanyatlást és növelheti a demencia kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben egy másik, nemrégiben végzett vizsgálat arról számolt be, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nem járt együtt a 60 év feletti emberek rosszabb kognitív állapotával.

Sok összetevő, minimális tápanyag

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek általában kevesebb tápanyagot és rostot tartalmaznak, valamint magasabb a cukor-, zsír- és sótartalmuk a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerekhez képest. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak például az üdítők, a csomagolt sütik, a chipsek, a fagyasztott ételek, az ízesített diófélék és joghurtok, a desztillált alkoholos italok és a gyorsételek.

Még az előrecsomagolt kenyér is, beleértve a magas tápanyagtartalmú teljes kiőrlésű gabonából készültet is, sok esetben ultrafeldolgozottnak minősül a benne található adalékanyagok és tartósítószerek miatt.

De ne tévesszük össze az ultra-feldolgozott ételeket a feldolgozott élelmiszerekkel, amelyek még így is megőrzik a legtöbb természetes tulajdonságukat, annak ellenére, hogy valamilyen feldolgozáson estek át, mint például a zöldségkonzervek, a száraztészták vagy a fagyasztott gyümölcsök.

A kutatás eredménye

Egy tavaly decemberi tanulmányban a kutatók körülbelül nyolc év alatt összehasonlították a kognitív hanyatlás mértékét az ultrafeldolgozott élelmiszerek különböző mennyiségét fogyasztó embercsoportok között. A vizsgálat kezdetén több mint 10 000 Brazíliában élő résztvevő számolt be az előző 12 hónapos étkezési szokásairól. Ezután az ezt követő években a kutatók a résztvevők kognitív teljesítményét értékelték a memória és a végrehajtó funkciók standard tesztjeivel.

Azok, akik a vizsgálat kezdetén több ultrafeldolgozott élelmiszert tartalmazó ételt fogyasztottak, kissé nagyobb kognitív hanyatlást mutattak azokhoz képest, akik kevés vagy egyáltalán nem fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszert.

Ez viszonylag szerény különbség volt a kognitív hanyatlás mértékében a kísérleti csoportok között. Egyelőre nem világos, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztásával járó kognitív hanyatlásban mutatkozó kis különbségnek lesz-e jelentős hatása az egyes személyek szintjén.

A második tanulmány, amelyben mintegy 72 000 résztvevő vett részt az Egyesült Királyságban, az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a demencia közötti összefüggést mérte. Az ultra-feldolgozott élelmiszereket legnagyobb mennyiségben fogyasztó csoportban 120 emberből körülbelül 1-nél diagnosztizáltak demenciát egy 10 éves időszak alatt. Abban a csoportban, amely kevés vagy semmilyen ultrafeldolgozott élelmiszert nem fogyasztott, ez a szám 170-ből 1 volt.

Az egészség és az ultrafeldolgozott élelmiszerek közötti kapcsolatot vizsgáló kutatások a NOVA-osztályozást használják, amely az ipari élelmiszer-feldolgozás típusán és mértékén alapuló kategorizálási rendszer.

Egyes táplálkozástudományi szakemberek kritizálták a NOVA-osztályozást, mivel nem tartalmaz egyértelmű meghatározásokat az élelmiszer-feldolgozásra vonatkozóan, ami téves osztályozáshoz vezethet.

Azzal is érvelnek, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából eredő potenciális egészségügyi kockázatok inkább az alacsony rost- és tápanyagtartalommal, valamint a magas zsír-, cukor- és sótartalommal magyarázhatók, mint a feldolgozás mértékével.

Számos ultrafeldolgozott élelmiszer sok adalékanyagot tartalmaz, például tartósítószert vagy színezőanyagot, miközben az egészségtelen táplálkozás egyéb jellemzőivel is rendelkeznek, például alacsony a rost- és tápanyagtartalmuk. Így nem világos, hogy a több feldolgozáson átesett élelmiszerek fogyasztása az alacsony táplálkozási minőségen túl további negatív hatással van-e az egészségre. Például egy gyorsétteremlánc hamburgere és sült krumplija, amely magas zsír-, cukor- és sótartalmú, valamint ultra-feldolgozott. Elkészíthetjük ezt az ételt otthon is, ami szintén magas zsír-, cukor- és sótartalmú, de nem lenne ultrafeldolgozott. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy az egyik rosszabb-e, mint a másik.

Megfelelő táplálkozás az agy működéséért

Még akkor is, ha nem következnek be a demenciához vezető folyamatok, az öregedő agyban biokémiai és strukturális változások mennek végbe, amelyek a megismerési képességek romlásával járnak.

Az 55 év feletti felnőttek esetében azonban az egészségesebb étrend növelheti a jobb agyműködés fenntartásának valószínűségét, melyhez a mediterrán és a ketogén diéta a tökéletes választás.

A mediterrán étrend a növényi alapú élelmiszerek és egészséges zsírok, például olívaolaj, magvak és diófélék fogyasztását hangsúlyozza. A ketogén étrend magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú ételeket ajánlja, melynek az elsődleges rostforrása a zöldség. Mindkét diéta minimalizálja vagy kiküszöböli a cukorfogyasztást.

A kutatások azt mutatják, hogy mindkét diéta képes visszafordítani az agyban zajlott változások egy részét és javítani a kognitív funkciókat – valószínűleg a káros gyulladások csökkentése révén. Bár a gyulladás normális immunválasz a sérülésre vagy fertőzésre, a krónikus gyulladás káros lehet az agyra. Tanulmányok kimutatták, hogy a túlzott cukor- és zsírtartalom hozzájárulhat a krónikus gyulladáshoz, és az ultra-feldolgozott élelmiszerek is fokozhatják a káros gyulladást.

A táplálkozás és az ultra-feldolgozott élelmiszerek közötti kapcsolat szintén befolyásolhatja az agy egészségét, az agy és a bélmikrobiom, vagyis az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok közössége közötti kommunikáció során.

A bélmikrobiom nemcsak az emésztést segíti, hanem az immunrendszert is befolyásolja, miközben az agyműködés szempontjából kritikus hormonokat és neurotranszmittereket termel.

Tanulmányok kimutatták, hogy a ketogén és a mediterrán diéta olyan módon változtatja meg a bélben lévő mikroorganizmusok összetételét, amely előnyös az emberek számára. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása a bélben élő mikroorganizmusok típusának és gyakoriságának megváltozásával is összefügg, amelyeknek károsabb hatásai vannak.

Kétségek

Ugyanakkor az egyes élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt konkrét hatásainak feltárása nehéz feladat. Ráadásul a randomizált, kontrollált vizsgálatok, amelyek az ok-okozati összefüggések megállapításának legmegbízhatóbb vizsgálati formái költségesek. Eddig a legtöbb táplálkozási tanulmány, beleértve ezt a kettőt is, csak összefüggéseket mutatott ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és az egészség között. De nem zárhatják ki az egyéb életmódbeli tényezőket, mint például a testmozgást, az oktatást, a társadalmi-gazdasági státuszt, a társadalmi kapcsolatokat, a stresszt és még sok más változót, amelyek befolyásolhatják a kognitív funkciókat.

Ez az a terület, ahol az állatokon végzett laboratóriumi vizsgálatok hihetetlenül hasznosak.

A patkányoknál időskorban az emberekével párhuzamos kognitív hanyatlás figyelhető meg. A laboratóriumban könnyen ellenőrizhető a rágcsálók étrendje és aktivitási szintje. A patkányok pedig hónapok alatt válnak középkorúvá, ami lerövidíti a vizsgálati időt. Az állatokon végzett laboratóriumi vizsgálatok lehetővé teszik annak megállapítását is, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek kulcsszerepet játszanak-e az emberek kognitív károsodásának és demenciájának kialakulásában.

További cikkeink a témában:

A mediterrán étrend segíthet a demencia és a memóriavesztés megelőzésében

A tojásfogyasztás pozitív hatással van az agyműködésre

Mindent az agyműködés egészségéért: 5 növényi alapú kolinban gazdag élelmiszer

A legjobb gyógynövény az agy egészségének fenntartásához

Forrás: inverse.com