0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

8 étel az egészségesebb, boldogabb agyért

Egyre nagyobb számban fordulnak elő mentális egészségügyi problémák, pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy az étkezésünk létfontosságú összetevője lehet annak, hogy jobban érezzük magunkat.

Fermentált élelmiszerek: A pasztörizálatlan savanyú káposzta, a kimchi, a kefir, a joghurt, a miso, a tempeh, az erjesztett savanyúságok és a kombucha mind-mind segítenek növelni a bélrendszerünkben élő hasznos mikrobák sokféleségét. Bár még sokat kell tanulnunk a bélmikrobiomnak az agyra és a mentális egészségre gyakorolt hatásáról, de az állatkísérletek azt mutatják, hogy a bélrendszerünkben lévő baktériumok a szorongástól kezdve az agyunk szerkezetéig mindent befolyásolhatnak, és a változatos bélmikrobiom támogatja az általános egészséget.

Tea, kávé és étcsokoládé: Ezek az élelmiszerek polifenolokban gazdagok, amelyek fokozhatják az erek rugalmasságát, így a vér szabadabban áramolhat. A bélben a polifenolok fenolsavakká alakulnak át, amelyek védő hatással vannak az agysejtekre.

A tea bizonyítottan csökkenti a szorongást és javítja a memóriát és a figyelmet.

A koffein növeli egy olyan enzim szintjét az agyban, amely bizonyítottan véd a demencia ellen. Valamint bizonyított, hogy az étcsokoládé fokozza az agy vérellátását, és javítja a munkamemóriát és a látásfunkciókat.

Leveles zöldek: A mángold, a kelkáposzta, a káposzta, a spenót, a vízi torma és a rukkola különböző tápanyagokban bővelkednek, például béta-karotinban, folsavban, K-vitaminban és magnéziumban, amelyek részt vesznek az agy és az idegrendszer működésében. Következésképpen a sok leveles zöld zöldség fogyasztása az agy lassabb öregedésével, a jobb memóriával és a demencia kockázatának csökkenésével hozható összefüggésbe.

Nyers, sótlan diófélék: Az olyan diófélék, mint a mandula, a brazil dió, a mogyoró, a pisztácia és a dió értékes polifenolforrások. Amikor ezeket bélmikrobáink megemésztik, fenolsavakat termelnek, amelyek a gyulladás és az oxidáció csökkentésével védik az agyat. Emellett javítják az agysejtek kommunikációját, és elősegítik az új agysejtek képződését.

A diófélék jó forrásai az E-vitaminnak, amelyet összefüggésbe hoztak az időskori jobb memóriafunkciókkal.

Bogyós gyümölcsök: A bogyós gyümölcsök növelik egy olyan vegyület termelését, amely támogatja az agysejtek túlélését, és olyan jótékony kognitív eredményekkel jár, mint a figyelem és a rövid távú memória javulása.

Bab és teljes kiőrlésű gabonafélék: Ezek az élelmiszerek rostban gazdagok. Amikor a bélben lévő mikrobák lebontják a rostokat, az egyik melléktermék a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) nevű vegyületcsoport. Az SCFA-k egészségesen tartják a bélgátat, és védik az agyat a gyulladástól és az oxidatív stressztől. Egy friss táplálkozási felmérés szerint a 19 és 64 év közötti brit felnőttek mindössze 9 százaléka fogyaszt elegendő rostot.

Tenger gyümölcsei és tengeri moszatok: Ezek egy sor olyan tápanyagot biztosítanak, amelyek jótékonyan támogatják az agy antioxidáns kapacitását. A tengeri moszatok és a tenger gyümölcsei jódot is tartalmaznak, ami kritikus fontosságú a magzat agyának fejlődéséhez a terhesség alatt.

Olajos halak: Az olyan halak, mint a lazac, a makréla, a szardella, a pisztráng, a hering és a szardínia tele vannak omega-3-mal.

Az omega-3 zsírsavak pótolhatatlanok, ha az egészséges agyszerkezetről és -működésről van szó.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy ezek az élelmiszerek előnyösek lehetnek az enyhe kognitív károsodásban és depresszióban szenvedők számára. Az omega-3 zsírsavakat táplálkozással kell bevinnünk, amit heti egy-két adag olajos hal fogyasztásával érhetünk el.

Forrás: sciencefocus.com