A magyar háziasszonyok elfelejtkeztek a nyúlhúsról, ideje azonban újra felfedezni. Már csak azért is, mert elsőrendű fehérjeforrás, a tartása pedig rendkívül egyszerű.
Juráskó Róberttel, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökével az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon beszélgettünk, ahol minden évben kiállítást tart a szervezet. A sátorban ezúttal is magyarországi tenyésztőszervezettel rendelkező nagyüzemi fajtákat, valamint hobbitenyésztők állatait mutatták be három napon át.
Évi tízmillió nyúl
Itthon 55-60 magántulajdonú nagyüzemi nyúltelep működik két nagy vágóhíd integrációjában. A telepeken 500-tól 20 000 anyáig, változó üzemméretben zajlik a termelés teljesen zárt technológiával, ami azt jelenti, hogy zárt istállóban, gépi etetés, itatás és trágyaelhordás mellett. Az emberi gondozás a mozgatásra, kezelésre, termékenyítésre korlátozódik. Utóbbi programozott termelési ciklus szerint történik a folyamatos beszállítás biztosítása érdekében. A zárt termelési integráció az alapanyag-beszerzéstől a tartástechnológiáig szinte mindent magában foglal.
A hazai termelés jelenleg évi 4-5 millió, de 50 éve még ennek a dupláját is elérte. Akkoriban hét nyúlvágóhíd üzemelt az országban, és Európa legnagyobb nyúlexportőrének számítottunk. Most a harmadik legnagyobb beszállítók vagyunk.