0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak

Magyarország néhány évtizede még „nyúlnagyhatalomnak” számított, de jelenleg is a harmadik legnagyobb beszállító az Európai Unióban. A hazai termelésnek azonban csak a 6-8 százaléka fogy el itthon.

A magyar házi­asszonyok elfelejtkeztek a nyúlhúsról, ideje azonban újra felfedezni. Már csak azért is, mert elsőrendű fehérjeforrás, a tartása pedig rendkívül egyszerű.

Juráskó Róberttel, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökével az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon beszélgettünk, ahol minden évben kiállítást tart a szervezet. A sátorban ezúttal is magyarországi tenyésztőszervezettel rendelkező nagyüzemi fajtákat, valamint hobbitenyésztők állatait mutatták be három napon át.

Évi tízmillió nyúl

Itthon 55-60 magántulajdonú nagyüzemi nyúltelep működik két nagy vágóhíd integrációjában. A telepeken 500-tól 20 000 anyáig, változó üzemméretben zajlik a termelés teljesen zárt technológiával, ami azt jelenti, hogy zárt istállóban, gépi etetés, itatás és trágyaelhordás mellett. Az emberi gondozás a mozgatásra, kezelésre, termékenyítésre korlátozódik. Utóbbi programozott termelési ciklus szerint történik a folyamatos beszállítás biztosítása érdekében. A zárt termelési integráció az alapanyag-­beszerzéstől a tartástechnológiáig szinte mindent magában foglal.

Az összesen 103-105 ezer hazai anyanyúllal az elmúlt évben 4-4,5 millió vágónyulat állítottak elő. Ennek mindössze 6-8 százaléka marad a belföldi piacon, a java részét több mint tíz országba – elsősorban az EU-ba, Németországba, Svájcba és Olaszországba – exportálják.

A hazai termelés jelenleg évi 4-5 millió, de 50 éve még ennek a dupláját is elérte. Akkoriban hét nyúlvágóhíd üzemelt az országban, és Európa legnagyobb nyúlexportőrének számítottunk. Most a harmadik legnagyobb beszállítók vagyunk.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: