0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak

Magyarország néhány évtizede még „nyúlnagyhatalomnak” számított, de jelenleg is a harmadik legnagyobb beszállító az Európai Unióban. A hazai termelésnek azonban csak a 6-8 százaléka fogy el itthon.

Milyen fajtát?

A nagyüzemi termelésben használt hazai fajták a hycole, a pannon fehér és a debreceni fehér, amelyet a danubia alba és zika egészít ki.

A kistermelőknek ajánlott húsfajták a pannon fehér és a debreceni fehér, amelyek háztáji körülmények között is jól tudnak teljesíteni. Mivel a szülőpárokat nagyüzemi telepen tartják, a kistermelők csak végterméket vásárolhatnak, a tenyészállat-utánpótlást pedig a tenyésztőszervezet biztosítja számukra. Fontos azonban megjegyezni, hogy

bármelyik nagyobb testű hobbinyúl – például a magyar óriás, a kaliforniai vagy az új-zélandi – ugyanúgy alkalmas a hústermelésre. Valamennyi házinyúlnak egyformán semleges, fehér húsa van, ami nagyon könnyen ízesíthető. Leginkább a csirkével összevethető, de kevesebb a víz- és több a fehérjetartalma.

A nyúl bundáját ma már csak melléktermékként lehet kezelni, a nyúlprémfelhasználás megszűnt Magyarországon. Vannak azonban kis- és közepes termelők, akik a préméért tartják és világszerte exportálják. Erre a rex típusú nyúl a legalkalmasabb, aminek egyébként a húsa ugyanúgy fogyasztható.

Aki árutermelésben is gondolkodik, annak vágópontot kell létesítenie, amire meghatározott előírások vonatkoznak, és bejelentési kötelezettséggel jár.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: