Milyen fajtát?
A nagyüzemi termelésben használt hazai fajták a hycole, a pannon fehér és a debreceni fehér, amelyet a danubia alba és zika egészít ki.
A kistermelőknek ajánlott húsfajták a pannon fehér és a debreceni fehér, amelyek háztáji körülmények között is jól tudnak teljesíteni. Mivel a szülőpárokat nagyüzemi telepen tartják, a kistermelők csak végterméket vásárolhatnak, a tenyészállat-utánpótlást pedig a tenyésztőszervezet biztosítja számukra. Fontos azonban megjegyezni, hogy
A nyúl bundáját ma már csak melléktermékként lehet kezelni, a nyúlprémfelhasználás megszűnt Magyarországon. Vannak azonban kis- és közepes termelők, akik a préméért tartják és világszerte exportálják. Erre a rex típusú nyúl a legalkalmasabb, aminek egyébként a húsa ugyanúgy fogyasztható.
Aki árutermelésben is gondolkodik, annak vágópontot kell létesítenie, amire meghatározott előírások vonatkoznak, és bejelentési kötelezettséggel jár.